Tandırlardaki ölüm riskini su deposundan fırın yaparak çözdü

Güncelleme Tarihi:

Tandırlardaki ölüm riskini su deposundan fırın yaparak çözdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2015 11:33

- Van'ın Gevaş ilçesi Göründü Mahallesi'nde yaşayan Yusuf Kaymaz, tandırda ekmek pişiren kadınların işlerini kolaylaştırmak ve ölüm riskini ortadan kaldırmak için su deposundan ekmek pişirme fırını yaptı

Haberin Devamı

VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Kadınların tandır başında ekmek pişirirken çektiği sıkıntıyı gören Yusuf Kaymaz, evinde su deposu olarak kullandığı kazanı ekmek pişirme fırınına dönüştürdü.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde özellikle kırsal kesimde yaygın olarak kullanılan yer tandırları, kadınlar açısından başta ölüm vakaları olmak üzere birçok risk oluşturuyor.

Kadınların yer tandırında ekmek pişirirken içerisine düşme, dumandan etkilenme, uzun süre eğilmelerinden dolayı sırt problemleri ve çeşitli cilt rahatsızlıkları yaşadığını gören Yusuf Kaymaz, bu sorunları ortadan kaldırmak için evinde su deposu olarak kullandığı kazanı çeşitli işlemlerden geçirerek fırına dönüştürdü.

Kaymaz, yaptığı fırını geliştirip yaygınlaştırarak tandırların ve beraberinde getirdiği sorunların ortadan kaldırılmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

AA muhabirine, su deposundan ekmek pişirme fırını yapmasıyla ilgili açıklamada bulunan Kaymaz, evlerinde ağırlıklı olarak tandır ekmeği tükettiklerini belirtti.

Eşinin tandır ekmeği yaptığı günlerde çeşitli şikayetlerde bulunduğunu vurgulayan Kaymaz, eşine yardımcı olmak için böyle bir çalışma yaptığını söyledi.

Kaymaz, su deposu kazanının ekmek pişirme fırınına dönüşümünü şöyle anlattı:

"Su deposunu ilçedeki bir kaynakçıya götürerek iç kısmını bölümlere ayırdık. Bir bölümü ateşin yanması için kullanıyoruz. Ateş olan bölümün üst tarafına demir ızgara bırakarak onların da üstüne kiremit döşedim. Ateşle ısınan kiremitler ekmeğin rahatça pişmesini sağlıyor. En alt bölümde ise küllerin birikmesi ve rahatça boşaltılması sağlanıyor. Fırında bulunan baca sistemiyle de dumanın dışa aktarımı sağlanıyor. Etrafını kerpiçle kapatarak fırının iç kısmındaki sıcaklığın uzun süre muhafaza edilmesini de sağlamış oldum."

Yaptığı fırınla kadınların tek başına ekmek pişirebildiğini kaydeden Kaymaz, "Bu fırında ekmek pişiren kadınlarda dumandan etkilenme, çeşitli cilt sorunlarıyla karşılaşma, sırt ağrısı ve en önemlisi tandıra düşerek ölme veya yaralanma riski ortadan kalkmış oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Su deposundan yapılan fırında ekmek pişiren Kaymaz'ın yeğeni Yeşim Kaymaz ise uzun yıllardır tandırda ekmek pişirdiklerini bildirerek, mahallelerinde birçok kişinin tandırlar nedeniyle çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.

Yeşim Kaymaz, bundan böyle rahatlıkla ekmek pişirebileceklerini belirterek, "Artık tandıra düşme, yanma ya da ölüm riskimiz olmayacak. Oturarak rahatlıkla ekmeğimizi pişirebileceğiz. En önemlisi de artık tek başımıza ekmek yapabileceğiz. Eskiden en az iki kişi olması gerekiyordu ki ekmek pişiren kişi sürekli yerinden kalkıp oturmasın. Bu fırın çok rahat ve çok da güzel oldu. Amcama, bu duyarlı ve herkese örnek olması gereken davranışından ötürü teşekkür ediyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!