Kuzu doğumları, baharı müjdeledi

Güncelleme Tarihi:

Kuzu doğumları, baharı müjdeledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 11:45

- Van'daki küçükbaş hayvan yetiştiricileri, "baharın müjdecisi" sayılan kuzu doğumlarıyla farklı bir telaş yaşıyor - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Altuner: "Geçen yıl ilimizde 1 milyon dolayında kuzu doğumu gerçekleşti. Bu sene ise sayının 150 ile 200 bin arasında artmasını bekliyoruz"

Haberin Devamı

VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Türkiye'de küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda yer alan Van'da, "baharın müjdecisi" olarak kabul edilen kuzu doğumları başladı.

Bir yıl boyunca bölgedeki zorlu kış şartlarında ve doğa koşullarında hayvanlarının bakımını yapan besiciler, kuzu doğumlarının başlamasıyla farklı bir telaş yaşıyor.

Şubat ayının ilk haftasından itibaren başlayan kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mesaisini de artırdı.

Yeni doğan kuzuları soğuk havadan ve hastalıktan korumak için çaba gösteren yetiştiriciler, yorgunluklarını ise yeni dünyaya gelen kuzuları kucaklarına alarak üzerilerinden atıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ın, 2,5 milyonu aşkın küçükbaş hayvan varlığıyla ülke genelinde birinci sırada yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bunlardan 1,5 milyonunun anaç olduğuna işaret eden Altuner, "Geçen yıl ilimizde 1 milyon dolayında kuzu doğumu gerçekleşti. Bu sene ise sayının 150 ile 200 bin arasında artmasını bekliyoruz. Bu anlamda bakanlık olarak yapılan desteklemeler de devam edecek" diye konuştu.

Bölgede havalar ısınıp karlar eriyinceye kadar koyun ve kuzuları ağıllarda besleyen çiftçilerden Saim Genceri de kuzuların her yıl olduğu gibi şubat ayının ilk haftasında doğmaya başladığını belirtti.

Doğumların, geçmiş yıllara göre bu sene daha sağlıklı gerçekleştiğini ifade eden Genceri, "Kısa süre önce aldığımız çobanlık eğitiminin, koyunların bakımı ve doğumu esnasında büyük faydasını gördük. Bu eğitim sonrası hayvanlarımıza daha bilinçli ve kontrollü müdahale edebiliyoruz. Kış şartları nedeniyle bakımlarını belirli bir süre ağıllarda gerçekleştireceğimiz kuzuları, havaların ısınmasıyla yaylalara çıkaracağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!