Gürpınar Belediyesi’nden Açık Sera Hizmeti

Güncelleme Tarihi:

Gürpınar Belediyesi’nden Açık Sera Hizmeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 10:30

GÜRPINAR BELEDİYESİ'NDE SERA HİZMETİ.

Van’ın Gürpınar Belediyesi’nin 150 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğu açık sera alanı ilçe halkına ilham kaynağı oldu.
Gürpınar Belediyesi’nin ilçenin en temel sorunlarından olan istihdam sorununa çözüm üretmek amacıyla 150 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğu açık sera alanında ekilen domatesler olgunlaşmaya başladı. Açık sera alanını ziyaret eden Gürpınar Belediyesi eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundular. Yıldız Çetin, ekolojik belediyeciliğin gereği olarak hem ilçedeki istihdam sorununa çözüm üretmek hem de organik üretimin önünü açmayı hedeflediklerini belirterek, "Bizim belediyecilik anlayışımızın temelini ekolojik belediyecilik oluşturuyor. Bunun bir gereği olarak ilk etapta seracılığı geliştirdik" dedi.
İlçe kadınları açısından da önemli bir hizmeti geliştirdiklerini kaydeden Çetin, "İlçe kadınları ev işleri dışında başka işlerle uğraşmıyorlarken, erkekler ise genellikle batı illerine giderek çalışıyorlardı. Biz ilk adım olarak az da olsa kadınlara yönelik bir istihdam alanı oluşturduk. Aynı şekilde erkekler için de bir imkan oluşturduk. Fakat şunun altını çizmek istiyorum; bizim amacımız, herkese iş vermek, belediye bünyesinde çalıştırmak değil. Bu yıl örnek teşkil edecek bir çalışmaya öncülük ettik. Edindiğimiz izlenim, gelecek yıllarda halkın da kendi tarlasında benzer çalışmalar yürüteceği, kendi sera alanlarını oluşturacakları yönündedir" ifadelerini kullandı.
Bu yıl deneme amaçlı sadece bir bölgede seracılığı geliştirdiklerini söyleyen Çetin, "Gelecek yıl hem Hoşap, hem de Norduz tarafında bu çalışmanın bir benzerini hayata geçirmeyi, halkı tarım ve hayvancılığa teşvik etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Alışılagelmiş belediyeciliğin ötesine geçmenin kendileri açısından çok önemli olduğunun altını çizen Çetin, "Biz her şeyi belediyede merkezileştirmeyi hedeflemiyoruz. Bu çalışmalarımızı, kuracağımız tarım kooperatifleri ile halka devretmeyi, halka mal etmeyi hedefliyoruz" dedi.
Eş Başkan Zeki Yıldız ise, açık sera alanı ile kent bahçesini oluşturduklarını söyleyerek, "Asıl amacımız halkı teşvik etmektir. Şu an bir tarım kooperatifi kurma çalışmamız da var. Kuracağımız tarım kooperatifi ile bu çalışmamızı kooperatife devredecek, bunu tamamen halka bırakacağız. Böylece halk kendisi üretecek ve kendisi kazanacak. Halk ürettikçe, kazandıkça ilçemiz, kentimiz kazanacak ve kalkınacaktır" dedi.
Her yıl ilçe gençlerinin batı illerine giderek çok kötü şartlarda çeşitli işlerde, özellikle inşaat işlerinde çalıştıklarını hatırlatan Yıldız, "Her yıl birçok gencimiz inşaatlardan düşerek ya sakat kalıyor ya da yaşamını yitiriyor. İnanıyorum ki bu örnek çalışmamız ile artık insanlarımız batı illerine gitmek zorunda kalmayacaklar" ifadelerini kullandı.
Bu yıl açık seracılığı geliştirdiklerini, bunun aynı zamanda bir deneme ve işi öğrenme amacı taşıdığını belirten Yıldız, "Gelecek yıllarda kapalı seracılığı da hedefliyoruz. Biz bu işi çok ciddiye alıyoruz. Çünkü bizim ilçemizde koşullar çok uygun. Arazimiz çok uygun, suyumuz bol. İnsan emeği denilirse zaten var. En önemlisi de ilçe ekonomisinin geliştirilmesine ve istihdam olanaklarının oluşturulmasına ihtiyaç var. Bundan dolayı da tarım ve hayvancılık eksenli projelerimizi çok önemsiyoruz" dedi.
İstihdam olanaklarının yetersiz olmasından kaynaklı ilçenin göç verdiğini de dile getiren Yıldız, "Böylelikle göçü de engellemiş olacağız. Birkaç gün sonra domateslerimiz yetişecek. Lahanalarımız ise 20 gün sonra tüketime hazır hale gelecek. Biz ürünlerimizi mümkün mertebe toptancılara vermeden, perakende satarak tüketmeyi hedefliyoruz. Çünkü alım gücü düşük olan insanların da bundan faydalanmasını istiyoruz. Bunun için de fiyatını piyasanın biraz altında tutma gibi bir düşüncemiz var. Hatta alım gücü olmayan ailelere ücretsiz de verebiliriz" diye konuştu.
Yaptıkları işe ilçe halkının mesafeli durduğunu söyleyen Eş Başkan Zeki Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunun sonucu olacak ki tarlada çalışmak için ilk başlarda gidip Gevaş’tan çalışan getirdik. Verilen ücret de az bir ücret değildi. Ancak ilçedeki insanlarımız gelip çalışmıyorlardı. Sonradan kendileri gelip bize başvuruda bulundular. Şimdi toplamda 45 kişi çalışıyor."
Çalışanlardan Hülya Tunç isimli öğrenci ise, üniversite öğrencisi olduğunu ve burada çalışarak hem okul masraflarını karşıladığını hem de aile ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi. Aynı şekilde öğrenci olan Esma Tunç ise, burada çalışarak dershane masraflarını karşılamanın yanı sıra eve de katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Yapılan açıklamalardan sonra eş başkanlar sera alanında incelemelerde bulunarak işçilerden bilgi aldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!