Çözüm süreciyle dağlara kışın da tırmanıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Çözüm süreciyle dağlara kışın da tırmanıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 11:32

- Çözüm sürecinin getirdiği huzurun etkisiyle ilkbahar ve yaz aylarında doğaseverlerin renklendirdiği dağlar, artık kış aylarında da gerçekleştirilen tırmanışlarla turizme kazandırılıyor - Aralarında öğrenci ve değişik meslek gruplarına mensup doğaseverlerden oluşan grup, zorlu kış şartlarına rağmen keyifli bir tırmanış gerçekleştirdi - Grup üyesi Gölas: "Umarım bu süreç devam eder ve kimse bu süreci baltalamak istemez. Çünkü insanlar bu süreçte rahatladı"

Haberin Devamı

VAN (AA) - SITKI YILDIZ - Bölgede çözüm sürecinin etkisini artırarak devam etmesiyle oluşan olumlu hava, ilkbahar ve yaz aylarında doğaseverlerin akınına uğrayan dağların, kış aylarında da rağbet görmesini sağlıyor.

Çözüm sürecinin başlamasıyla huzurla tanışan Doğu Anadolu Bölgesi, kalkan yasaklarla dağları, yaylaları, vadileri ve turizm değerleriyle doğaseverlerin rağbet gösterdiği bir yer haline geliyor.

Türkiye'nin farklı illerinden ilkbahar ve yaz aylarında bölgeye gelerek yaklaşık 30 yıl insanlara kapalı olan güzelliklerle tanışan doğaseverler, mevsim şartlarının sert ve çetin geçtiği kış aylarında ise daha sıcak bölgeleri tercih ediyor.

Bölgede ikamet eden ve çoğunluğunu devlet memurlarının oluşturduğu çeşitli spor kulüpleri ise hafta sonlarında etkinlikler düzenleyerek yer yer 1-2 metre kar kalınlığının bulunduğu dağlara tırmanışlar gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Van'da esnaf, öğrenci, akademisyen, sağlık personeli, memur ve öğretmenlerin bulunduğu Vadi Doğa Sporları Kulübü de haftalık etkinlikleri kapsamında Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi yakınlarındaki dağlara tırmandı.

Tırmanış sırasında vadi içerisindeki 13. yüzyılda yaptırıldığı rivayet edilen Kırmızı Kilise'yi de gezen grup, ardından vadiden dağın zirve kısmına, oradan da Altınsaç Mahallesi'ne inerek zorlu tırmanışlarını tamamladı.

Grup üyesi Uğur Gölas, tırmanışıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vanlı bir esnaf olduğunu belirterek, 4 yıldır dağcılık sporuyla uğraştığını ifade etti.

Her hafta doğada olabilmek için etkinlikler düzenlediklerini anlatan Gölas, "Bugün Altınsaç Mahallesi bölgesindeki Kızıl Kilise'yi gördük. Yaklaşık 14-15 kilometre yürüyüşle tırmanışımızı tamamladık ancak mevsim itibarıyla sert bir iniş bölgesinden geçtik. Yaz, kış demeden etkinliklerimize devam ediyoruz. Kış aylarında yaptığımız etkinlikler biraz daha zor oluyor. Gruptaki arkadaşlarımız biraz fazla yoruluyor" diye konuştu.

- Çözüm süreci

Bölgenin çatışmadan uzak kalmasını sağlayan çözüm sürecinin mutluluğunu sporcular olarak yaşadıklarını belirten Gölas, artık insanların istediği yere giderek doğayla iç içe olabildiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Hakkari, Şırnak, Muş, Bitlis, Ağrı gibi bölge illerinde önemli alanlara da tırmanış gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Gölas, şunları söyledi:

"İnsanlar tedirgin olamadan yürümek, doğayla bir araya gelmek, tarihi açıdan önemli yerleri görebilmek istiyor. Bugün biz de Altınsaç Mahallesi bölgesinde bulunan yere geldik. Tabii Çatak, Bahçesaray, Pervari gibi bölgesel yerlere gitmeyi planlıyoruz. Bu da süreçten dolayı oluyor. Umarım bu süreç devam eder. Buradan umarım kimse bu süreci baltalamak istemez. Çünkü insanlar bu süreçte rahatladı ve en güzel konu da bu oldu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!