Uşak'ta iddianamede 'FETÖ yemini'

Güncelleme Tarihi:

Uşakta iddianamede FETÖ yemini
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 14:53

Uşak'ta iddianamede 'FETÖ yemini'

Haberin Devamı

UŞAK, (DHA)- UŞAK Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans sağlayanlara yönelik olarak bir yıldır süren soruşturmanın ardından hazırlanan, 13'ü tutuklu 111 sanık hakkındaki iddianamede, örgütün 'yemin metni'ne de yer verildi.
Uşak'ta Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2015 yılı Eylül ayında başlatıp, 13'ü tutuklu 111 sanık hakkında yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hazırlanan 2 bin 527 sayfalık iddianame, Uşak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede FETÖ'nün elebaşı, 1 numaralı sanık Fetullah Gülen hakkında 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle nitelikli dolandırıcılık' ve 'Terörizmin finansmanı' suçlamaları yer aldı. Gülen hakkında diğer sanıkların işlediği suçların ceza miktarlarının da eklenmesiyle 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 900 yıl hapis cezası talep edildi. Diğer sanıklar için de çeşitli hapis cezaları istendi.
İddianamede, örgüte katılan herkese zorunlu olarak ettirilen 9 maddelik bir yemin metni de yer aldı. FETÖ/PDY'nin bu sözde yemin metni ile örgüt mensuplarının bağlılıklarını pekiştirmeye çalıştığı belirtildi.
6 kişinin şikayetçi, 60 kişinin mağdur olarak yer aldığı, 200'ün üzerinde tanık ifadesi bulunan iddianamede yer verilen o yemin metni şöyle:
"Gücüm yettiği kadar Kur'anı hayatıma gaye edineceğime, kardeşlerime karşı sadakat izinde bulunacağıma, halkın ve talebe arkadaşların izzet ve onurlarını izzetim ve onurum kadar yükseltmeye çalışacağıma, kusurlarımın hatırlatılması karşısında memnuniyet ihzar edeceğime, dahilden ve hariçten gelen bilumum taarruz ve tenkitleri 'nefsime yapılmış' gibi reddedeceğime, bilumum karar listesindeki esaslara riayette bulunacağıma, hizmet adına uhdeme aldığım vazifeleri veya kararla bana tahmil edilen mükellefiyetleri itirazsız yerine getirmeye çalışacağıma, Kur'ana sadakatten hiçbir surette ayrılmayacağıma, münferit hareket edip bu kararlara muhalif davrandığım an ihtiyarımla bu kadrodan kendimi ıskat edip herhangi bir talebe gibi dershanede vazifeme devam edeceğime vallah-billah kasemleriyle yemin ediyor ve bu yeminin La Yen Kati olmasına, CENAB-I HAKKI istişhadda bulunuyorum."
İddianamede, yemin metninin yanı sıra FETÖ/PDY üyelerinin uyması gereken kurallarla ilgili bölüme de yer verildi.
FETÖ üyelerinin kod isim kullanmalarının istendiği de belirtilen iddianamede, örgüte itaat ve bağlılık için dini duyguların istismar edilerek kutsal değerler üzerine yemin ettirildiği, bu yöntemle örgüt liderine koşulsuz sadakatin sağlanmasının amaçlandığı vurgulandı. FETÖ/PDY'de hiyerarşik görev dağılımı ve gizlilik esasının ilk şart olduğunun belirtildiği iddianamede, haberleşmenin gizliliğe riayet edilerek, ulaklar aracılığı ile sağlandığı, bu terör kendine özgü ceza ve ödül sistemi bulunan profesyonel bir örgütlenme olduğu kaydedildi.
13 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
Uşak'ta FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik Eylül 2015'te başlatılan soruşturmada 83 kişi gözaltına alınmış, işadamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklanmış, diğerleri serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında başka şüpheliler hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!