Uşak Halılarından 9 Ayda 100 Bin TL Kazanç Sağlandı

Güncelleme Tarihi:

Uşak Halılarından 9 Ayda 100 Bin TL Kazanç Sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 11:05

Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Kormkmaz ve halı dokuyan kadın

Uşak Belediyesi yeniden canlandırmak hedefiyle başlattığı Uşak halıları tanıtımında başarı sağladı.
Uşak Belediyesi Uşak Halılarıyla ilgili çalışmalarında başarılı bir şekilde yolunda ilerliyor. Halıların tanıtımı için başlatılan çalışmaların meyveleri ise alınmaya başlandı. Çalışmalar neticesinde sadece 2015 yılının 9 aylık bir zaman diliminde yaklaşık 100 bin TL’lik bir gelir sağlandı. 100 metrekare halının satışının sağlandığı Dokur Evi’nde siparişler içinse önceden sıra alınıyor. Ekim ayına kadar siparişlerin dolu olduğu Dokur Evi’nde satışların giderek çoğalması hedefleniyor. Halı ihtiyacını karşılamak için istihdam garantili halı kursları açılıyor.
Uşak’ta halı konusunda koydukları hedefler doğrultusunda emin adımlar ile yollarında ilerlediklerini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Erol Korkmaz, bu durumun rakamlara yansıdığını kaydetti. “Gerek yurt dışından, gerekse yurt içinden sürekli talep alıyoruz” diyen Korkmaz, “Uşak Halıları ilimizin en önemli kültür öğelerinden birisidir. Asırlarca dünyada gösteriş malzemesi olan ve ihtişamı dillerden dillere dolaşan halılarımızda eskisi gibi olmak hedefinde başarılı olmaya başladık. Yaptığımız projeler ve tanıtım atağı sonucunda halılarımızla ilgili talep patlaması yaşandı. Sadece 9 ayda 100 metrekare halı satışıyla 100 bin TL civarı gelir elde ettik. Bu kısa süre içinde Almanya, Fransa ve Amerika gibi ülkelere halı yolladık. Bunun yanında ekim ayı öncesinde de sipariş almıyoruz” dedi.
Halı ihtiyacını karşılamak adına açtıkları istihdam garantili kursların da fayda sağladığına dikkat çeken Korkmaz, “Kurslar talebe yetişmemizde fayda sağlamakla birlikte halıların yeni nesillerin öğrenmesi için bir fırsat oluyor” ifadesini kullandı.
Talebe yetişememenin temel nedeninin aslına uygun bir şekilde halıların dokunmasına bağlayan Korkmaz sözlerini şu şekilde noktaladı: “Halılarımızın tarihinde olduğu gibi aslına uygun olarak dokunması için çaba veriyoruz. Halılarımızın ancak bu şekilde değerli olacağına biliyoruz. Bu nedenle öncelikle kök boya ile halılarımıza desen vermek için doğadan bitkileri topluyoruz. Daha sonra topladığımız bitkileri tamamen doğal yollar ile istediğimiz renklere dönüştürüyoruz. Bir dokuyucumuz ne kadar hızlı dokursa dokusun ancak iki haftada bir metrekare halı dokuyor. Bir metrekare de 89 bin 600 ilmek bulunuyor. Bu halılarımızın ne kadar meşakkatli ve değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!