Öztürk: Güvenlikten de eğitimden de tasarruf olmaz

Güncelleme Tarihi:

Öztürk: Güvenlikten de eğitimden de tasarruf olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2021 14:25

Öztürk: Güvenlikten de eğitimden de tasarruf olmaz

Haberin Devamı

TRABZON, (DHA) - GÜVENLİ Okul projesinin mimarı olan emekli emniyet müdürü Osman Öztürk, “Okullarda  okul risk haritaları hazırlanmalı, okul paydaşlarının güvenlik algısı ve okul iklimi ölçülmeli, belirlenen risk ve eksiklikler giderilmeli. Güvenlik hava gibidir varlığı hissedilmez yokluğu ölümcüldür. Olmazsa olmaz. Güvenlikten de eğitimden de tasarruf olmaz” dedi.

Güvenli Okul projesinin mimarı olan emekli emniyet müdürü Osman Öztürk, eğitim ve güvenliğin ayrılmaz bir bütün olduğunu belirtti.  Güvenli Okul Projesi’nin çıkış noktasını ve okul güvenliğinin önemini anlatan Osman Öztürk, “Her gün okullarda meydana gelen veli, öğrenci, ziyaretçi ve çalışan şiddetine yönelik videolar izleyip üzülüyoruz. Her olaydan sonra kınıyor ve sorunu unutuyoruz. Bu konuda güvenlik standartları oluşturmayı ve güvenli bir iklim yaratmaya yönelik hiçbir farkındalık ortaya koymuyoruz. Okullarımız öğrenci, öğretmen ve çalışanlarının kendilerini fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan özgür ve güvende hissettiği bir okul iklimine sahip olmadıkça eğitimi en iyi sistem de kurtaramayacaktır. Güvenli okul, güvenli gelecek demek. Güvenli gelecek, yeri geldiğinde söylenen ağdalı cümlelerle sağlanamaz. Güvenli bir gelecek, ancak bugün vereceğimiz iyi kararlar, iyi davranışlar ve iyi vicdanlar ile sağlanabilir” diye konuştu.

‘ŞİDDET, KONUSUNDA DUYARLI OLUNMALI’

Öztürk, “Sevgi, saygı, merhametle ve en önemlisi kavga diliyle değil hoşgörü diliyle kazanılır. Güvenli bir okul için her okulda olması gereken olmazsa olmaz güvenlik standartları ortaya koymak ve bunun uygulanmasını sağlamak zorundayız. Maalesef okulların çoğunluğunda yeterli güvenlik yetkinliğine ve niteliğine sahip olmayan kişiler güvenlik olarak görevlendiriliyor. Okullarda  okul risk haritaları hazırlanmalı, okul paydaşlarının güvenlik algısı ve okul iklimi ölçülmeli, belirlenen risk ve eksiklikler giderilmeli. Sosyal medya takip edilmeli, dijital vatandaşlık farkındalığı kazandırılmalı, akran zorbalığı, siber akran zorbalığı ve şiddet, konusunda duyarlı olunmalı. Bu ses artık duyulmalı ve bu doğrultuda adımlar atılmalı. Güvenlik hava gibidir varlığı hissedilmez yokluğu ölümcüldür. Olmazsa olmaz. Güvenlikten de eğitimden de tasarruf olmaz” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!