GOPÜ'de Afganistan konulu konferans

Güncelleme Tarihi:

GOPÜde Afganistan konulu konferans
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 13:29

GOPÜ'de Afganistan konulu konferans

Haberin Devamı

TOKAT,(DHA)-TOKAT’ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından "Afganistan, Uzaktaki Ülkemiz" başlıklı bir konferans düzenlendi.

Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hanifi Vural, Prof. Dr. Mücahit Eğri, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Açıkel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan araştırmacı Ali Ergun Çınar, Afganistan Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planını anlatarak bu münasebetlerin 18’inci yüzyıla dayandığını ancak Afganistan’la doğrudan ilişkilerin 1921 itibariyle kurulduğunu belirtti. 1920 ila 1960 yılları arasında Afganistan’a Türkiye’den çok fazla insan gittiğini belirten Çınar, Türklerin Afganistan’a birçok yardımının olduğunu, ilk üniversite kitaplarının Türkler tarafından yazıldığını, Tıp Fakültesinin ve Siyasal Bilgiler Fakültesinin Türkler tarafından kurulduğunu ve ilk bütçenin Türkler tarafından öğretildiğini söyledi. Çınar, günümüz Türkiye Afganistan ilişkilerine değinerek Türkiye’nin Afganistan’da oldukça güven veren bir ülke imajına sahip olduğunu belirtti.

Konferans sonrası Ali Ergun Çınar’a Rektör yardımcıları Hanifi Vural ve Mücahit Eğri tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!