Tekirdağ'da coğrafi işaretli yapıncak yaprağı hasadı 

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağda coğrafi işaretli yapıncak yaprağı hasadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2021 13:05

Tekirdağ'da coğrafi işaretli yapıncak yaprağı hasadı 

Haberin Devamı

Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA)-TEKİRDAĞ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde coğrafi işaret tescilli yapıncak yapağı hasat şenliği düzenlendi. Şenliğe Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı. Bölgenin değerli üzümü olan ve yörede 'kınalı yapıncak' olarak adlandırılan meşhur yapıncak cinsi üzümün asma yaprağı, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden zeytinyağlı sarmalarda tercih ediliyor. 
Vali Yıldırım, 'kınalı yapıncak'ın ismiyle filmlere konu olmuş bir üzüm olduğunu belirterek, yapıncak yaprağının yemek kültüründe önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Bağcılık Araştırma Enstitüsü çok önemli bir enstitü. Burada üretilen pek çok üzüm çeşidi var. Burada 1439 üzüm çeşidi var. Türkiye'nin bütün üzüm çeşitlerini bulunduğu devasa bir bahçe. Arkadaşlarımız burada üzümden neler yapılabileceğini gösteriyorlar. Salgın sürecinde üzüm ürünlerinin ne kadar sağlıklı faydalı olduğunu gördük. Bir defa daha kendi değerlerimizi keşfetmiş oluyoruz. Üzüm kendisi de, yaprağı da, çekirdeği de, kabuğu da kullanılıyor. İnsan sağlığı üzerinde çok güzel olumlu tesirler bırakıyor" dedi.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı da Tekirdağ'ın üzüm üretimde önemli kentlerden olduğunu dile getirdi. Kiracı, enstitü olarak yapıncak yaprağı ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, "Bilindiği üzere ülkemiz bağ alanı bakımından 5'nci, üzüm üretimi bakımından dünyanın 6'ncı büyük ülkesidir. İlimizde yaklaşık 2500 üretici tarafından 35 bin dekar alanda yılda 38 bin ton üzüm üretilmektedir. Üzüm üretimi asmanın ana ürünü sayılmakta ise de yaprakları Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan sarma yapımında kullanıldığı için yan ürün olarak değerlendirilmektedir. Yapıncak yaprağının herkes tarafından bilinmesi ve farkındalık oluşturmak için hasat şenliğini düzenledik. Yatırımcılarında dikkatini çekerek asma yaprağı ile ilgili tesislerin ilimize kazandırılmasını da faydalı olacaktır" 
Etkinlikte enstitü bahçesinden toplanan yapraklardan sarma yapılarak, tadına bakıldı. Halk oyunları ekipleri gösteri yaptı.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!