Köy Enstitüleri'nin 77'nci yıldönümü kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Köy Enstitülerinin 77nci yıldönümü kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2017 11:49

Köy Enstitüleri'nin 77'nci yıldönümü kutlandı

Haberin Devamı

 

Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA)- TEKİRDAĞ'da Köy Enstitüleri'nin 77'nci yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın düzenlediği Köy Enstitüleri'nin 77'ınci yıldönümü kutlamaları enstitüleri kuran dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in dedesi olan Ertuğrul Fırkateyni kaptanı Yarbay Ali Bey'in köyü Dedecik Mahallesi'nde yapıldı. Etkinliğe, Hasan Ali Yücel'in torunu ünlü şair Can Yücel'in kızı Doç. Dr. Güzel Yücel Gier'in yanısıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, enstitü mezunu öğretmenler ile Dedecik Mahallesi sakinleri katıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Köy Enstitüleri ülkemizin ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişiminde belirleyici bir rol oynamıştır. Köy Enstitüleri, sorgulayan, üreten, yaratan, düşünen, aklı ve bilimi kullanan çağdaş bireyler yetiştirerek Anadolu aydınlanmasını günümüze taşımış, ömrü ne yazık ki kısa olmasına rağmen bilim ve kültür dünyamıza katkı sağlayan aydınlar yetiştirmeyi başarmıştır. Köy Enstitüleri'nin kapatılmasıyla modern, çağdaş ve bilimsel değerlerimiz ve aydınlanma sürecimiz kesintiye uğramış, Köy Enstitüleri projesinin mimarlarının "Anadolu bozkırında açmadan solan bir çiçek kalmayacak" sözü maalesef sonsuza kadar yaşayamamış, yaşatılamamıştır" dedi.

Usta Şair Can Yücel'in kızı Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Prof. Dr. Ayfer Kocabaş tarafından verilen panelde ise, Hasan Ali Yücel'in hayatı ve Köy Enstitüleri'nin kuruluşu anlatıldı. Etkinlikte, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından Hasan Ali Yücel'in eserleri seslendirildi. 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!