Çorlu Askeri Hastanesi binası tescilli olarak kaldı

Güncelleme Tarihi:

Çorlu Askeri Hastanesi binası tescilli olarak kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 15:14

Çorlu Askeri Hastanesi binası tescilli olarak kaldı

Haberin Devamı

Mehmet YİRUN / ÇORLU(Tekirdağ), (DHA) - TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesi'nde bulunan, Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan Çorlu Askeri Hastanesi binasında inceleme yapan Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu binanın tescilli kalmasını yönünde karar verdi.
Çorlu'da 21 Eylül 1940 yılında Salih Omurtak Paşa tarafından yapılan Asker Hastanesi, 13 Nisan 2016 tarihinde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca birinci grup yapı olarak tescillenerek koruma altına alındı. Ancak 31 Mayıs 2016 tarihinde, binanın kullanımında söz hakkına sahip olan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı'nın itiraz başvurusu ile tescilin kaldırılması hususu gündeme geldi. Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında yapıldığı ileri sürülen protokol kapsamında Askeri Hastanenin yıkılmasının planlandığı ve mevcut arazinin bir kısmına daha küçük yeni bir hastane binası yapılacağı, arazinin geri kalanın da konut olarak ayrıldığı iddia edildi.
KURUL İNCELEME YAPTI KARAR VERDİ
Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Fikret Bayhan ve 5 kişilik kurul üyeleri hastanenin bulunduğu yere gelerek incelemeler yaptı. Bugün karar vereceklerini belirten Bayhan, "Gerekli incelemeleri yaptık bugün kararı vereceğiz. Bu konuyla ilgili geldik bakıyoruz, gerekli kararı vereceğiz" dedi. Karar için Çorlu Belediyesi'ne geçen kurul üyeleri daha sonra yaklaşık iki saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının sonunda ise Çorlu Askeri Hastanesi binasının tescilli olarak kalması yönünde karar alındı.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NA DEVREDİLMİŞTİ
Çorlu Askeri Hastanesi 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından, geçen Ağustos 2016 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Şu anda, Çorlu Devlet Hastanesi Münür Alkan Binası olarak hizmet veren tarihi hastane erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Salih Omurtak Paşa tarafından büyük bir titizlikle yaptrılan binada krom nikel mutfak gereçleri, kalorifer tesisatı, çamaşır yıkama ve kurutma dolapları ile dönemin oldukça modern bir yapısı olarak dikkat çekiyor. Dönemdaşı kamu binalarında bulunan en önemli özelliklerinden olan Avusturya Kübiği tarzında olan bina 150 metrelik bir cephesiyle Trakya'da bulunan en görkemli devlet binalarından biri olarak gösteriliyor.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!