Vali Gül'den kentteki zanaatkârlara ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Vali Gülden kentteki zanaatkârlara ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2017 15:57

Vali Gül'den kentteki zanaatkârlara ziyaret

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- SİVAS Valisi Davut Gül, kent merkezinde faaliyet gösteren zanaatkarlara ziyaretlerde bulundu.
İlk ziyaretine bıçak ustası Şirin Baba mahlaslı Erdoğan Güzel ile başlayan Vali Gül, Atatürk Caddesi'ndeki atölyesinde Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmak için dünyanın en küçük bıçağını üreten sanatkârı tebrik etti.
1.5 ve 2.5 cm uzunluğundaki minik bıçakları Vali Gül’e anlatan Güzel, Sivas bıçaklarını dünyaya tanıtmayı amaçladığını belirterek, "Bıçak ustalığı, zanaat dalında kaybolmaya yüz tutmuş meslek gruplarından. Bu zanaatı 23 senedir uluslararası platforma taşıyorum. Sivas Dünya’nın bıçak merkezidir. Ben 50 yaşımdan sonra bıçakçılığa başladım. Bıçakçılık tarihini araştırdım, dünyanın bıçak merkezi Sivas’tır" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a takdim edilmek üzere bir Sivas bıçağı hazırladığını belirten Güzel, "Selçuklular, Divriği ilçemizdeki demir atölyelerinde kendi silahını kendisi yapmış. Ancak zamanla bu zanaat zarar görmeye başlamış. 19'uncu yüzyıl son çeyreğinde Fransız kâşif Sivas’a uğradığında Sivas neşter ve bıçaklarının kaçak yollarla Avrupa’ya girdiğinden bahsetmiş. Günümüzde Sivas bıçaklarının en önemli özelliği çeliklere ısıl-işlem uygulanması ve Sivaslı zanaatkârların becerisidir" dedi.
Valimiz Gül de Sivas'a güzel bir el sanatları çarşısı kazandırılacağını vurgulayarak, "Halk Eğitim Merkezi’nin olduğu bölgede unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızı yaşatanları burada toplayacağız. Sivas'ın el sanatlarını daha geniş çevrelere tanıtarak, zanaatkârlarımıza sahip çıkacağız" diye konuştu.
Vali Gül daha sonra Dikilitaş Bölgesi Kangal İşhanı’nda bıçak sanatıyla ilgilenen Zanaatkâr Mustafa Argut’un da işyerine bir ziyaret gerçekleştirerek atölyedeki ustalarla bir süre sohbet etti.
Ziyaretlerine el sanatları ustası Fahrettin Yıldız ile devam eden Gül, atık malzemeleri değerlendirerek sanata dönüştüren Yıldız’ı tebrik etti. Sipariş üzerine eser ürettiğini belirten Yıldız, "Daha çok ahşap yakma üzerine çalışma yapıyorum. Tarihi kent meydanını da atık malzemelerden makete dönüştürdüm, ışıklandırma da yaptım" şeklinde konuştu.
Vali Gül de yeni yapılan Valilik ek hizmet binasında maketi değerlendirebileceklerini dile getirerek, emeklerinden dolayı teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!