Sivas’ta İşitme Engellilere Din Eğitimi Anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Sivas’ta İşitme Engellilere Din Eğitimi Anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 18:24

SİVAS BELEDİYESİ TARAFINDAN “TÜRKİYE’DE İŞİTME ENGELLİLER VE DİN EĞİTİMİ” KONULU PANEL DÜZENLEDİ.

Sivas Belediyesi tarafından “Türkiye’de İşitme Engelliler ve Din Eğitimi” konulu panel düzenledi.
Fidan Yazıcıoğlu Hanımlar Kültür merkezinde gerçekleştirilen panele Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz başkanlık etti. Panelde CÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Halis Demir “İslam Hukukunda İşitme ve Konuşma Engellilerle İlgili Hükümler”, Araştırma Görevlisi Mustafa Başkonak “Türkiye’de İşitme Engellilerin Din Eğitiminde Karşılaşılan Güçlükler”, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Erol “Türkiye’de İşitme Engellilerin Din Eğitimi Uygulamaları”, Sivas Belediyesi İşaret Dili Eğitim Merkezi Eğitmeni Mustafa Epik ise “İşitme Engellilerin Dünü, Bugünü ve Yarını” konuları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Panelde konuşan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, birçok kurum ve sivil toplum örgütlerinin gönüllülerle birlikte Sivas’la ilgili önemli bir projede yer almış olmalarının, birlik ve beraberlik açısından önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Aydın, ”Biz bu şehrimizde istediğimiz hedeflerimize ulaşmamız için önce bu şehirde yaşayan bütün bireylerin mutlu olmasını sağlamamız lazım. Engelli kardeşlerimizin büyük bir önemde olduğunu biliyoruz” dedi.
Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sinin engellilerin oluşturduğunu söyleyen Aydın, “Her insan bir engelli adayıdır ve engelli olmak kişilerin tercihi olan bir durum değildir. Ama bizim engelleri ortadan kaldıracak adımlar atmamız asıl önemli ve gerekli olandır” şeklinde konuştu.
Panel Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, işitme engellilerin üniversitelerde milli eğitim kurumlarında eğitim öğretim aldıklarını ifade ederek, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın da son yıllarda bu kardeşlerimizin inançlarının daha sağlıklı öğrenmelerine yönelik ciddi çalışmalar yaptığını da biliyoruz” dedi.
Sivas Belediyesi İşaret Dili Eğitim Merkezi Eğitmeni Mustafa Epik, 11 yaşında işitme engelli olduğunu söyleyerek, “ Ben 11 yaşıma kadar sizler gibi konuştum, duydum, oynadım. 11 yaşımdan 17 yaşıma kadar hiç işaret dili kullanmadan dudak okuma eğitiminde yer aldım. Ben 11 yaşıma kadar konuşabildiğim için bu eğitim benim için önemliydi. Ancak doğuştan işitme engelli arkadaşlarım için çok büyük bir zarardır” dedi.
17 yaşından bugüne kadar işaret dili eğitimi alanında yer aldığını belirten Mustafa Epik, hayatının 3 pencereden oluştuğunu söyledi. Engelliğin tecrübe istediğini ifade eden Epik, “Önceden ezan sesini duyarak camiye gittiğimi hatırlıyorum. Ama şimdi duymadığımı da biliyorum. Bunları bilmek yaşamak lazım.”diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!