Şırnak’ta, 180 arıcıya organik kovan dağıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Şırnak’ta, 180 arıcıya organik kovan dağıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 11:04

- Şırnak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şırnak'ta organik tarımı yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanmış olan GAP projesi kapsamında organik arıcılık yapan 180 arıcıya organik kovan dağıtıldı.

Haberin Devamı

ŞIRNAK (AA) - Şırnak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şırnak'ta organik tarımı yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanmış olan GAP projesi kapsamında organik arıcılık yapan 180 arıcıya organik kovan dağıtıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde düzenlenen törende konuşan Şırnak Valisi Hasan İpek, bazı sebeplerden dolayı Şırnak'ın güzel yaylalarının kullanılamadığını, bu gün tam anlamıyla organik olan Şırnak balını üreterek Şırnak'ı tanıttıklarını ve Türkiye halkına ilde üretilen organik balı sunduklarını söyledi.

Şırnak üretimi bir kilo balı, Şırnak'ta çıkarılan bir ton kömürün fiyatı olan 70 TL'den satabildiklerini dile getiren İpek, şöyle konuştu:

"Arıcılık çok ciddi bir faaliyet. Kömürün tonunu 70 TL'den satıyoruz. Balın kilosunu da 70 TL'ye satıyoruz. Bir çıta balda 3 kilogram bal var. Bir çıta balı 210 TL'ye satıyoruz. Yani 3 ton kömürün fiyatına 3 kilo bal satıyoruz. Allah'a çok şükür birçok arıcımız var. Kaza sonucu ölen arıcımız olmadı. Ama kömür ocaklarımızda çok kötü bir şekilde 11 can kaybettik. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Köylüsü, çiftçisi ve çalışanları ile birlikte çalışıyor ve güzel üretim yapıyoruz. Bu üretimi daha da artıralım. İl Özel İdaremiz güzel bir projeye imza attı ve 800 bin TL ile arıcılarımızı destekledi. Bu anlamada devletimizin yani Türrkiye Cumhuriyeti olarak sizlere desteğimiz deva edecektir. Ananızın ak sütü gibi bu yardımlar size helal olsun."

Haberin Devamı

GAP İdaresini Temsilcisi Ömer Sadıoğlu da, GAP İdaresi Başkanlığı olarak farklı desteklerde bulunduklarını ve uzmanlarının yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Şırnak’ta desteklenecek konuların başında arıcılığın geldiğini belirtti.

Sadıoğlu, "GAP olarak katıldığımız her fuarda mutlaka Şırnak balını tanıtmaktayız. Şırnak’ta arıcılığın gelişmesi konusunda uygun görülen projeler mutlaka değerlendirilecektir" dedi.

Proje hakkında bilgi veren Şırnak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Altan Altan ise, 2014 yılında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün teknik desteği, GAP Bölge Kalkınma İdaresinin (BKİ) mali desteği ile Şırnak İli Arı Yetiştiricileri Birliğince, birlik üyesi arıcıları desteklemek ve Şırnak'ta arıcılığı geliştirmek için uygulanan bir proje olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Arıcılra organik kovan dağıtımı projesinin 450 bin TL maliyetinde olduğunu ifade eden Altan, "Proje, yüzde 70 GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), yüzde 30 proje yararlanıcısı katkılı bir projedir. Projeden 180 arıcı yararlanmakta olup her bir arıcıya 25 boş kovan, içinde arıcılık malzemeleriyle birlikte verilecektir. Yine 2014 yılında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün teknik desteği ve Şırnak İl Özel İdaresinin mali desteği ile toplam maliyeti bir milyon 275 bin Türk Lirası olan Arıcılık Projesi Şırnak Arı Yetiştiricileri Birliğince uygulanmıştır. Bu projenin 892 bin 500 TL'lik kısmı İl Özel İdaresince, 382.500 TL'lik kısmı birlik üyesi arıcılar tarafından karşılanmıştır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan, şu an birliğie bağlı 450 üyeleri ve 40 bin adet aktif kovanlarının bulunduğunu ve yıllık bal rekoltelerinin 400-500 ton civarı olduğunu bildirdi.

GAP İdaresi ve Şırnak Valiliği tarafından 2011-2014 yılları arasında, özellikle Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde ve il genelinde gerçekleştirilen 7 adet arıcılık projesiyle Şırnak'ta arıcılığın geliştiğini ifade eden Aşan, şöyle konuştu:

"Dicle Kalkınma Ajansı tarafından iki üyemize makine ve ekipman desteği verildi. Böylece Şırnak balı markalaşarak gerekli kalite ve sertifika belgelerini almıştır. Şırnak Şehri Nuh Balı ve Beytüşşebap Balı olmak üzere 2 marka için Türkiye Patent Enstitüsüne müracaat edilmiştir."

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından arıcılara organik kovanları ekipmanlarıyla birlikte dağıtıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!