Siirt’te ekilen lenoks bitkisisnin hasadı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Siirt’te ekilen lenoks bitkisisnin hasadı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2024 19:13

Siirt’te ekilen lenoks bitkisisnin hasadı yapıldı

Haberin Devamı

Akif ÖZALP/SİİRT, (DHA)- SİİRT’te, iklim değişikliğiyle birlikte az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla ilk defa ekilen lenoks bitkisinin hasadı yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, iklim değişikliğiyle birlikte az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla kentte ilk kez lenoks bitkisinin ekimi gerçekleştirildi. Kırsal kalkınma projesi kapsamında Kurtalan ilçesinde desteklenen bir işletmede kış aylarında yapılan ekimin hasadı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, kentte 37 bin hektar mera alanının bulunduğunu belirterek, “İlimiz önemli bir tarım ve hayvancılık kenti. 1 milyon 200 bin üzerinde bir küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Bu hayvan varlığından dolayı kaba yem çok büyük bir önem taşımaktadır. İlimizde 37 bin hektar mera alanı bulunmasına karşılık meralarımız zayıf, o yüzden kaba yemle mutlaka desteklememiz gerekiyor. Son yıllarda ilkim değişikliği ile beraber az su tüketen bitkilerin değeri biraz daha ortaya çıkmıştır” dedi.

Haberin Devamı

‘SÜT ÜRETİMİNE CİDDİ KATKILAR SAĞLIYOR’

Lenok bitkisinin su ihtiyacını kış ve ilkbahar yağışlarıyla karşılayabildiğine dikkat çeken Ergün, “Kaba yemlerin birçoğu yonca gibi değerli, yem bitkileri fazla su talebi bulunan bitkilerimiz. Özellikle son yıllarda ülkemizde lenoks dediğimiz yem şalgamı bitkisinde ekim alanları gittikçe artmaktadır. Çünkü az su isteyen ve az su tüketen bir bitkimiz. Su isteğini kış ve ilkbahar yağışlarıyla karşılayabilmektedir. Bizde bu amaçla kaba yem bitki ihtiyacını karşılamak ve yeni bir ürün olan bu bitkiyi denemek amacıyla Kurtalan ilçemizde demonstrasyon alanı oluşturduk. Yine kırsal kalkınma yatırımlarıyla desteklediğimiz bir hayvan yetiştiriciliği işletmesindeyiz. İşletmelerin kar edebilmesi için entegre bir üretimle, üretim ve yetiştiricilik yapması gerekiyor. Kırsal kalkınma yatırımlarıyla desteklediğimiz bu işletmede 2 dönümün üzerinde bir yerde demonstrasyon alanı gerçekleştirdik. Yetiştiricilik yapılan alanlarda dönüm başına 6 ton civarında yeşil ot hasadı olmaktadır. Tabi lenoksun silaja girebilmesidir. Silajla zenginleştiriyor, özellikle süt verimliliğinin kalitesine ve süt üretiminde ciddi artışlar sağlamaktadır” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!