Stadyumdaki çimlerin yanmaması için perdeli önlem

Güncelleme Tarihi:

Stadyumdaki çimlerin yanmaması için perdeli önlem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 14:42

Stadyumdaki çimlerin yanmaması için perdeli önlem

Haberin Devamı

Ali LEYLAK-Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, (DHA)- ŞANLIURFA'da hava sıcaklığının 40 dereceye yükselmesi üzerine 30 bin kişilik stadyumdaki çimlerin sıcaktan yanmaması için Türkiye'de ilk kez uygulanan perdeleme sistemiyle önlem alınıyor.
Sancaktar Mahallesi’nde bulunan 30 bin kapasiteli eski ismi 'GAP Arena' olan 11 Nisan Stadyumu çimlerinin güneşten yanmaması için farklı bir metot denendi. Seracıların kullandığı çadırlardan yapılan perdeleme sistemi, sabah güneş doğarken ip yardımıyla perde, zemin üzerine gerdiriliyor. Akşam perde yeniden açılıyor. Uygulanan bu sistemle stadyumdaki çimlerinin sıcaktan yanması önleniyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hasan Keşküş, Türkiye’de ilk defa kullanılan bir sistemle çimlerin yanmasına engel olacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Şanlıurfa’da sıcaklar çok üst seviyede. Geçmiş dönemlerde zemin cimleriyle ilgili çok ciddi sıkıntılar olmuştu. Sıcaklardan dolayı stadyumun çimleri iki defa yanmıştı. Bu yüzden kamu tesisi ciddi bir zarara uğramıştı. Biz de bu yıl bu sıkıntıyı yaşamamak adına ekibimizle birlikte bu konu üzerinde kafa yorduk. Şanlıurfa’daki çadırcı ve demirci ustalarının fikirleri bize ışık verdi. Böyle seyyar bir sistem kurduk. Bu sistemin Türkiye’de ilk olduğunu düşünüyorum. Seralarda kullanılan çadırları halatlar yardımıyla bir perdeleme sistemiyle cim zeminin üzerine gerdik. Yüzde 90- 95 oranında güneş ışınlarını çekiyor. Yine yeteri dereceden güneşten alınan mineralleri çimlerimiz alınıyor. Sabah sulama yapıldıktan sonra arkadaşlarımız manüel bir sistemle perdeleri gerdirerek çekiyorlar. Güneş batınca tekrar perdeler açılıyor. Bu sistem sayesinde bu yıl çimlerimizin zarar görmeyeceğini umut ediyoruz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!