Şanlıurfa’daki cezaevlerinde hak ihlalleri yaşanıyor iddiası

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfa’daki cezaevlerinde hak ihlalleri yaşanıyor iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 17:04

Şanlıurfa’daki cezaevlerinde hak ihlalleri yaşanıyor iddiası

Haberin Devamı

ŞANLIURFA, (DHA) – ŞANLIURFA’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, kentteki 1 ve 2 Nolu cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini raporunda, tutukluların ayrımcılığa, keyfi disiplin soruşturmalarına maruz bırakıldığı iddiasında bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesi, cezaevinde bulunan tutuklu ailelerin başvurusu üzerine yaptığı incelemenin ardından hazırladığı ‘Şanlıurfa Cezaevleri İnceleme ve Tespit Raporu’nu açıkladı. Hazırlanan rapor, dernek binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna paylaşıldı. Toplantıda konuşan İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Nahide Polat Aslan, Eylül ve Ekim aylarında cezaevinde tutuklu ve hükümlüler ile yaptıkları görüşmelerde ciddi hak ihlallerini tespit ettiklerini söyledi. Hasta tutukluların sağlık hakkından yararlanmadıklarını öne süren Aslan, hazırladıkları raporda şu ifadelere yer verdi:
“Heyetimiz mevcut tutuklu ve hükümlü sayısının her iki cezaevinin kapasitesinin çok üzerinde olduğunu tespit etmiştir. Heyetimiz, mahpusların tutarlı beyanlarından, Mahpusların cezaevine ilk girişlerinde baskıyla çıplak arama yapıldığı, insani tepki verildiğinde tehdit ve alaycı tavırlar ve zaman zaman fiziki müdahale şeklinde onur kırıcı davranışlara maruz kaldıkları, bu haliyle işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirlemiştir. Yine heyetin hasta mahpuslar ve hastaların birlikte kaldığı mahpuslarla yapılan görüşmelerde istikrarlı beyanları sonucunda yaşamları tehlikeye giren bazı mahpusların tedavi haklarının engellendiği ve derhal hastanelerde tedavi altına alınması gereken mahpusların sağlık haklarının birçok kez ihlal edildiğini tespit etmiştir.”
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!