Kurak arazilerin sulanmasıyla refah seviyesi yükseldi (2)

Güncelleme Tarihi:

Kurak arazilerin sulanmasıyla refah seviyesi yükseldi (2)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 15:55

Kurak arazilerin sulanmasıyla refah seviyesi yükseldi (2)

Haberin Devamı

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ: 180 KİLOMETREYE KADAR SU VERİLDİ
Şanlıurfa DSİ 15'inci Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Atatürk Barajı'ndan Mardin’e kadar uzanan 221 kilometrelik kanalın 180’inci kilometresine kadar su verildiğini söyledi.
Atatürk Barajı'ndaki suyun Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere iki kanala ayrıldığını ifade eden Kasap, toprakların suyla buluşmasının 2019 yılına kadar gerçekleştirileceğini belirterek şöyle konuştu:
"GAP, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projesidir. Bünyesinde 22 baraj, 17 hidroelektrik santrali, 9 içme suyu tesisi ve sulanabilir arazilerin yüzde 20’sini kaplıyor. 2’nci eylem planı çerçevesinde çalışmalarımız da devam etmektedir. Atatürk Baraj Gölü’nden 29 kilometre uzunluğundaki Şanlıurfa tünelleri vasıtasıyla 324 metreküp suyun, 124 metreküp saniyesini Harran Ovası’nda, geri kalanı 200 metreküp saniyesini de Mardin, Ceylanpınar, Derik, Kızıltepe ve Nusaybin Ovalarına iletiyoruz. Şu ana kadar 221 kilometre kanalı inşa ettik. Bu kanalın 180’inci kilometresine kadar suyu verdik."
Toprakların suyla buluşmasıyla dekar başına üründe artış olacağını da kaydeden Kasap, "Buranın büyük kısmı cazibeyle sulanmış olacak. Kuyulardan çekilen su ülkemize ciddi anlamda yük getiriyordu. Bu projelerin hayatta geçmesiyle birlikte elektrik sarfiyatı da bitmiş olacaktır" dedi.
VAHŞİ SULAMA İÇİN ÇİFTÇİLER EĞİTİLMELİ
Harran Ovasına su verilmesinin ardından çiftçilerin bilinçsizce vahşi sulama yapması sonucu tuzlanma ve çoraklaşma yaşandığını, benzer durumun Mardin’de yaşanmaması için çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini ifade eden Kasap, şöyle konuştu:
"Vahşi ve salma sulama yapan çiftçilerimiz aslında kendi zarar veriyor. Toprağı çoraklaşarak kullanılamaz hale geliyor. Biz bu projelerimizi yağmurlama sistemine göre dizayn ediyoruz. Eğer bir vatandaşımız salma sulama yaparsa bir yerlere su gitmeyecek demektir. Salma sulama yapan bir çiftçimiz, bir başka çiftçimizin hakkını yemiş oluyor. Bu biraz eğitim işidir. Suruç ve Harran’da bu salama sulama yüzünden ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Bu projeler hayatta geçirilirken çiftçilerimizin kesinlikle salma sulama sisteminden vazgeçmelidir."
Kasap ayrıca havaların ısınmasıyla bölgedeki çok sayıda kişinin sulama kanallarında serinlemeyi tercih etmesiyle boğulma vakalarının yaşandığını, DSİ olarak önlemler aldıklarını ancak ölümlerin önüne geçilmesi için vatandaşların da duyarlı davranması gerektiğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!