Başkan Çiftçi: Şanlıurfa mağara şehridir

Güncelleme Tarihi:

Başkan Çiftçi: Şanlıurfa mağara şehridir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2017 13:46

Başkan Çiftçi: Şanlıurfa mağara şehridir

Haberin Devamı

Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA)- ŞANLIURFA Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, 'Kızılkoyun Projesi'nin sürdüğü alanlarda incelemelerde bulunu. Çiftçi, Roma, Süryani ve hükümdarlığını Abgar'ın yaptığı Osrhoene (Edessa) Krallığı dönemlerine ait 61, kale eteğinde 72 ise mağara bulunduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, kentin tarihi dokusunun korunması amacıyla 'Eski Urfa' olarak adlandırılan Haleplibahçe ve Tılfındır Mahallesi’nde bulunan 'Kızılkoyun Projesi'nin sürdüğü alanlarda incelemelerde bulundu. Çiftçi, arkeolog ve uzman ekipler gözetiminde Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yürütülen çalışmalarda Kızılkoyun'da Roma, Süryani ve hükümdarlığını Abgar'ın yaptığı Osrhoene Krallığı dönemlerine ait 61, kale eteğinde ise 72 mağara bulunduğunu belirtti. Kentte 2 bin civarında mağaranın bulunduğunu ifade eden Çiftçi, Roma döneminden kaldığı değerlendirilen mağaraların kent turizmine yeni bir soluk getireceğini ve mağara turizminin de önemli bir gelir ile tanıtım kapısı olmasının planlandığını kaydetti. Çiftçi, 5 yıldır Şanlıurfa'nın gündeminde olan Kızılkoyun mağaralarını turizme kazandırmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede çalışmaların son sürat devam ettiğini anlatarak, şöyle dedi:
"Şanlıurfa bir medeniyetler şehridir. Her medeniyetin izini burada bulabilirsiniz. Haleplibahçe havzasında ve hemen üst tarafındaki kale eteğinde şu an 57 mağara temizlendi ve restore edildi. Bu mağaralar aslında Nekropol alanlar yani milattan sonra 1’inci yüzyıldan kalma mağaralardır. Kale eteğinde gün yüzüne çıkan mağaralar ise birinci ve 2'nci yüzyıla, Kızılkoyun bölgesi de üçüncü ve dördüncü yüzyıla ait olan Roma dönemine ait olan medeniyetin izlerini görüyorsunuz. Burada tamamıyla ortaya çıkan mozaikler, tapınaklar, Roma döneminin askerleri, bunlar yeni buluşlar olarak Şanlıurfa Müze literatürüne kayıt altına alındı ve bazıları da Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
'ŞANLIURFA MAĞARA ŞEHRİDİR'
Şanlıurfa'nın restore edilmesi halinde 2 bin civarında mağarayı geçecek bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa’yı tek bir özellikle ele alamazsınız. Şanlıurfa Peygamberler şehridir. Halil-ül Rahman, Halil İbrahim Peygamberin makamı, doğduğu mağara, şifalı suyu, kalenin hemen arka tarafında Eyyüp Peygamberin bu defa hastalandığında yattığı mağara, şifa bulduğu su, Eyyüp Nebi Beldesi, Eyyüp Peygamberin kabri, Şuayp Şehri Şuayp Peygamberin kurmuş olduğu bir antik şehir yani peygamberlerin izlerini buluyorsunuz dolaysıyla peygamberler şehri. Bu havzada çeşitçe Amazon Kraliçelerine ait krallıklara ait Roma dönemine ait bir sürü mozaik bulabiliyorsunuz ve orijinal yerinde sergileniyor. Mozaik şehrisiniz, 12 bin yıllık Göbeklitepe ile geçmişe gidiyorsunuz, ilk insanın yaşadığı ilk tapınağın kurulduğu ilk bir nevi ibadetin gerçekleştiği bir coğrafyadasınız ve Arkeolojik bir şehirsiniz. Şehrin hangi mahallesine bakarsanız bakın bir mağaraya denk geliyor. Bu mağara bir döneme ve bir medeniyete ait oluyor. O medeniyetin izlerini taşıyor ve mağara şehrisiniz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!