Samsun Pazarları Modernleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Samsun Pazarları Modernleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2015 16:11

SAMSUN HALK PAZARLARI, MODERN AVRUPA PAZARLARI STANDARTLARINA GELMEK İÇİN YENİDEN DÜZENLENİYOR.

Samsun Pazarcılar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, bütün halk pazarlarında bozulabilecek gıda ürünlerinin soğutucularda satılması yönünde çalışma başlattıklarını söyledi.
Pazarlarda yapmayı planladıkları yeni düzenlemeler hakkında açıklama yapan Muhammet Yazıcı, “Pazarların soğutucu sistemlerle donatılması yönünde daha önce de çalışmalarımız olmuştu. Başka illerde gezdiğim zamanlarda pazarlarda bulunan dolapları görmüştüm ve bu çok hoşuma gitmişti. Bu pazardaki seyyar soğutucuyu da Adapazarı’ndan bir tane numune olarak yaptırdık. Bozulabilecek, sıcaktan etkilenebilecek gıda ürünleri pazarlarda açıkta satılıyor. Ama bu soğutucu sistem sayesinde ürünler hem bozulmaktan korunuyor hem de hijyenik bir ortamda satılıyor. Bütün pazarlarımızda gıda satan esnaflarımıza bu soğutuculardan yapmaya çalışacağız. Bu araç taşınması kolay, ruhsatlı ve muayenesi var. Trafikte herhangi bir sorun da teşkil etmiyor. Bu dolabı olan esnaflar pazarda şemsiye açmak zorunda kalmıyor. Çünkü dolap, şemsiye şeklinde açılabiliyor. Köylerden pazarlara gelip süt ve yoğurt satanlar var. Bunlar da büyük sıkıntı içeriyor. Yazın 30-35 derece de ürünlerini dışarıda satıyorlar. Biz bunlara da bir dolap yaptıracağız. Onların bir alanı olacak. Köyden gelen bu bozulabilecek gıdaları o dolabın içerisinde satacaklar. Bu projeyi de önümüzdeki yıl faaliyete koymayı düşünüyoruz” dedi.
BALIKÇILARA KROM TEZGAH
Balıkçıları krom tezgahlarda bir arada tutma yönünde çalışmaları olduğunu belirten Başkan Yazıcı, “Pazarlardaki modernleşmelerimiz sadece soğutucuyla sınırlı kalmayacak. Pazarlardaki seyyar balık satıcılarını krom tezgahlarda bir araya getirerek, atık suları için menfez yapacağız. Böylece balıkçılar hem dağınık halde olmayacak hem de balık suları yollara akıp pis kokuya neden olmayacak” diye konuştu
HER PAZARA SEYYAR MESCİT VE TUVALET
Pazarlardaki en büyük sorunların mescit ve tuvalet olduğunu belirten Yazıcı, “Seyyar mescit ve seyyar tuvalet için görüşmeleri yaptık. Siparişlerini daha vermedik ama önümüzdeki günler de bu işi halledeceğimizi düşünüyoruz. 8 metre boyunda, aynı anda 4 erkek 4 kadının namaz kılabileceği seyyar mescidi pazarlarımıza kazandırma noktasında önemli adımlar attık. Bu mescitler aynı zamanda bay-bayan tuvaleti olarak da kullanılabilecek. Eğer bu projeyi hayata geçirirsek pazarların en büyük sorunlarından birini de halletmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Projeleri daha çabuk şekilde hayata geçirmek için işletme hakkının odaya verilmesi gerektiğini söyleyen Yazıcı, işletme hakkı verilmese bile pazarları modernleştirme çalışmalarına son hızla devam edeceklerini belirtti.
“SOĞUTUCU SAYESİNDE SATIŞLARIM ARTTI”
Ürünlerini soğutucuda satmaya başladıktan sonra daha çok iş yaptığını belirten pazar esnafı 46 yaşındaki Remzi Çalışkan, “Halkımızın sağlığı için hijyen çok önemli. Ürünlerimiz doğal kalsın, bozulmasın diye bu seyyar dolabı yaptırdık. Her gittiğim pazara bu karavan dolabımı götürüyorum. Bu dolap sayesinde çok rahatım. Ürünlerimi çıkartıp sergilemek ve tekrar toplamak gibi dertlerim ortadan kalktı. Dolabımı akşam pazar bitince kapatıyorum eve gidip fişe takıyorum o kadar. Bu dolabı gören vatandaşlar bozulabilecek gıdaları da benden almaya başladı. Dolapta süt ürünlerinin bozulmayacağını düşünen vatandaşlar ürünlerime eskisinden daha çok ilgi göstermeye başladı. Bozulabilecek gıda satan bütün esnaflarımızın bütçeleri doğrultusunda dolap almalarını isterim. Böylece pazarlarımız daha modern ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşur” diye konuştu.
Öte yandan pazardaki sebze ve meyve fiyatlarında artış olmadı. Pazarcılardan edinilen bilgiye göre, fiyatların bayramdan sonra biraz artması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!