Asansör Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Asansör Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 18:48

TÜRK MAKİNE MÜHENDİSLER ODASI BİRLİĞİ(TMMOB)'NDE SAMSUN ŞUBESİ 2015 ASANSÖR YÖNETMELİĞİ HAKKINDA ASANSÖR FİRMASI YETKİLİLERİNE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Samsun İl Müdürlüğü ile Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi “Asansör İşletme, Bakım Ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Asansör montaj ve bakımını yapan firmalara yönelik organize edilen toplantı MMO Samsun Şube binasında yapıldı. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Samsun İl Müdürü Nazmi Gedikli ve asansör firması yetkilileri katıldı. Toplantıda asansör yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulunularak, asansör firmaları yeni yönetmelik hakkında bilgilendirildi.
MMO Samsun Şube Sayman Üyesi Aycan Türkel yaptığı konuşmada, "Bu Yönetmeliğin amacı; insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere işletme, bakım, periyodik kontrol, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi, denetim, garanti ve satış sonrası hizmet şartları ile uyulması gereken kuralları belirlemektir" dedi.
ASANSÖR KİMLİK NUMARASI
Yönetmelikte bazı yeni uygulamalar olduğunu ifade eden Türkel, "Bu Yönetmelik kapsamında bulunan her asansör, asansör kimlik numarası ile tanımlanır. Asansör kimlik numarası için İçişleri Bakanlığı tarafından kullanılan Ulusal Adres Veri Tabanı’nda binalara/yapılara verilen bina numarası esas alınır. Asansör kimlik numarası A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol aşamasından önce oluşturulur ve alüminyum esaslı yapıştırma etiket şeklinde tanımlanır. Asansör kimlik numarası, A tipi muayene kuruluşu tarafından bir defaya mahsus olarak oluşturulur ve erişimine izin verilen kendi veri tabanı vasıtasıyla ilgili idare ile paylaşılır" diye konuştu.
ASANSÖRÜN TESCİLİ
Yönetmelik kapsamında piyasaya arz edilen yeni asansör, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla otuz gün içerisinde asansör monte eden tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ilgili idareye tescil ettirileceğini söyleyen Türker, "Yönetmelik kapsamında monte edilen yeni asansörün monte edildiği binaya/yapıya fenni uygunluğuna ilişkin kontroller 3194 sayılı İmar Kanunu, ilgili diğer kanunlar ve bu kanunlar kapsamında yürürlükte bulunan mevzuata uygun olacak şekilde ilgili idare tarafından yürütülür. Asansör monte eden, tescil işlemi için belirtilen belgelerin sureti ile birlikte ilgili idareye başvurur. Bunlar; sanayi sicil belgesi, onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenen uygunluk belgesi veya raporu, at uygunluk beyanı ve imza sirküsü sureti, garanti belgesi, TSE hizmet yeterlilik belgesi, başvuru sahibi asansör monte eden tarafından asansör yaptırıcısına kesilen montaj ve proje bedeli dahil fatura, ilk periyodik kontrol raporu" şeklinde konuştu.
“YEŞİL BİLGİ ETİKETİ İLİŞTİRİLMEYEN ASANSÖR, TESCİL EDİLMEZ”
Asansörde yeşil bilgi etiketinin önemli olduğunu vurgulayan Türker şunları kaydetti: "Tescil aşamasından önce asansör yaptırıcısı tarafından ilk periyodik kontrolü yaptırılmayan ve yeşil bilgi etiketi iliştirilmeyen asansör, ilgili idare tarafından tescil edilmez. Uygun görülen tescil başvurusu neticesinde, ek-2’de yer alan içeriğe uygun olacak şekilde onaylı tescil belgesi ilgili idare tarafından düzenlenir ve asansör monte edene sunulur. Mevcut asansör: Yönetmeliğin zorunlu uygulamaya girdiği 15/8/2004 tarihinden önce monte edilen ve halen kullanılmakta olan asansörü ifade eder. Bu yönetmeliğe göre A tipi muayene kuruluşu tarafından tespiti yapılan ve TS EN 81-80 standardı esas alınarak güvenlik seviyesi artırılan mevcut asansör, bir defaya mahsus olmak üzere ilgili idare tarafından tescil edilir.(Madde Bina sorumlusu, mevcut asansörün güvenlik seviyesinin TS EN 81-80 standardına göre artırıldığını ispatlayacak olan yeşil etiket almış periyodik kontrol raporuyla ilgili idareye 30 gün içerisinde başvurur. Mevcut asansörün tescil belgesi, ek-3’te yer alan içeriğe uygun olacak şekilde ilgili idare tarafından düzenlenir ve bina sorumlusuna sunulur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!