Artık misafirlikte 4 bardak çay içebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Artık misafirlikte 4 bardak çay içebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 11:28

- Samsun'da doğuştan yarık damak dudak rahatsızlığı bulunan 26 yaşındaki Hasan Yavuzyiğitoğlu, geçirdiği ameliyat sayesinde yıllardır özlemini çektiği çayı doyasıya içmenin keyfini yaşıyor - Yavuzyiğitoğlu: "Damağımın yarısı yoktu. Misafirlikte çay içemiyordum ama şimdi önceden bir bardakla yetinmek zorunda kaldığım yerde 4 bardak çay içiyorum" - Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Eroğlu: - "Burun ve dudaktaki şekil problemini daha iyi hale getirecek operasyonlar gerçekleştireceğiz. Sonrasında da konuşmasının daha iyi olmasına yönelik bir operasyon daha düşünüyoruz"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde doğuştan yarık damak dudak rahatsızlığı bulunan 26 yaşındaki Hasan Yavuzyiğitoğlu, geçirdiği damak ameliyatı sayesinde yıllardır özlemini çektiği çayı doyasıya içmenin keyfini yaşıyor.

Çiftlik Mahallesi'nde yaşayan Musa ve Emriye Yavuzyiğitoğlu çiftinin 7 çocuğundan biri olan Hasan Yavuzyiğitoğlu, 1 yaşına gelince yarık damak dudak rahatsızlığının giderilmesi için ameliyat geçirdi. Bu ameliyatın ardından 26 yaşına kadar 10'a yakın operasyon geçiren Yavuzyiğitoğlu, bu süreçte sağlığına kavuşamadı.

İstanbul, Antalya ve Ankara'da çok sayıda hastaneye başvuran Yavuzyiğitoğlu, Samsun'da özel bir hastanede 5 aylık diş tedavisinin ardından 10 gün önce damak ameliyatına alınarak, 26 yıl sonra rahatça yemek yiyebilmenin keyfine vardı.

Haberin Devamı

AA muhabirine, bugüne kadar başvuruda bulunduğu bütün hastanelerde yarık damak ve dudağının düzeltilemeyeceğinin kendisine söylendiğini anlatan Yavuzyiğitoğlu, son olarak Samsun'da tedavi için başvurduğunu dile getirdi.

Yavuzyiğitoğlu, "Burada özel bir hastanede 5 ay önce tedaviye başladım. Önce dişlerim yapıldı. Dişlerim tamamen yapıldıktan sonra ameliyata alındım. 9 saatlik ameliyattan sonra damaktaki açıklık tamamen kapandı" dedi.

- "Yemek yerken damağımda yarık olduğu için oraya peçete tıkıyordum"

Ameliyattan önce damağının ayrık olduğunu, üst dudağının altında da kemik bulunmadığını anlatan Yavuzyiğitoğlu, şöyle devam etti:

"Belimden kemik alarak damağıma koydular, damağıma ise kolumdan alınan parçayı damarıyla yerleştirdiler. Görüntü ve konuşma olarak 3 ya da 4 ameliyat daha geçirmem gerekiyor. Bu ameliyatlardan sonra yeni bir görünüme kavuşacağım. Yerken, içerken, konuşurken çok rahatladım. Eskiden misafirliğe gittiğimde yemek yerken damağımda yarık olduğu için oraya peçete tıkıyordum. Peçete bir süre sonra nemlendiği için yediklerim burnumdan geliyordu. Artık öyle bir sıkıntım kalmadı. Konuşurken zorlanıyordum. Şimdi çok rahatım."

- "En çok çay özlemim vardı"

Yıllardır özlemini çektiği "doyasıya çay içebilmenin" mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Yavuzyiğitoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"En çok çay içebildiğim için mutluyum. Önceden bir bardak çay içerdim ondan sonra devam edemezdim. Çünkü peçete ıslanırdı, su salmaya başlardı. Şimdi öyle bir şey yok. İstediğim kadar çayı, suyu rahat içiyorum. Yediğim içtiğim direk burnumdan geliyordu. Orayı kapatmasam bir fasulye bile burnumdan çıkabiliyordu. Damağımın yarısı yoktu. Misafirlikte çay içemiyordum ama şimdi önceden bir bardakla yetinmek zorunda kaldığım yerde 4 bardak çay içiyorum. Her akşam da rahat bir demlik çay içiyorum. Her şeyin özlemini çekiyordum ama en çok çay özlemim vardı."

Hasan Yavuzyiğitoğlu, ameliyattan önce sulu yemek yiyemediği için yumurtayla beslendiğini dile getirerek, "Bugüne kadar sadece yumurta yedim. Önceden sabahları çorba içemezdim. Şimdi her sabah 2 tabak çorba içiyorum. Konuşmam da netlik kazandı, en sonunda inşallah görünüş olarak da düzelecek" ifadelerini kullandı.

- Doktor görüşü

Haberin Devamı

Operasyonu gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Eroğlu, Yavuzyiğitoğlu'nun doğuştan dudak ve damak yarığı problemi olduğunu söyledi.

Diş bölgesinin olduğu yerde kemik kaybı bulunduğunu açıklayan Eroğlu, "Aynı zamanda o bölgede ağız boşluğu ve burun boşluğunun iştirakte olduğu bir boşluk vardı. Ameliyatta, 2 hekim, anestezi uzmanı, teknisyen ve hemşirenin olduğu bir ekiple önce burun boşluğundaki örtüyü oluşturup eksik kemiği yerine koyduk. Kemik yaması koyduktan sonra koldan damarla bir dokuyu alıp o bölgeye taşıyarak hem oradaki kemik onarımını hem de o deliğin kapanması işlemini gerçekleştirdik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Dudak damak yarığı ameliyatlarının ardışık operasyonlar gerektirdiğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Hasan'ın yapılması gereken birtakım operasyonları daha var. Üst çene geride kalmış, bu kemik eksikliğini tamamladıktan sonra aradan 6 ay geçince üst çeneyi öne alacak bir operasyon yapılacak. Onun dışında burun ve dudaktaki şekil problemini daha iyi hale getirecek operasyonlar gerçekleştireceğiz. Sonrasında da konuşmasının daha iyi olmasına yönelik bir operasyon daha düşünüyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!