"Plastik cerrahinin her alanında hizmet veriyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Plastik cerrahinin her alanında hizmet veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 15:47

-SAÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özçelik: "Plastik cerrahinin hemen hemen her alanında hizmet veren bir klinik oluşturduk"

Haberin Devamı

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Özçelik, "Plastik cerrahinin hemen hemen her alanında hizmet veren bir klinik oluşturduk" dedi.

Özçelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, dudak ve damak yarıklarının onarımını yapmaya başladıklarını belirtti.

"Basit yüz kırıkları dışında yüz kırığı onarımı pek yapılmıyordu, bunları yapmaya başladık" diyen Özçelik, "Karmaşık el yaralanmalarını düzeltme ameliyatları yapılmaya başlandı. Meme küçültme ameliyatlarını daha sık yapmaya başladık. Onun dışında burun ve ileri düzey deri kanserlerini ameliyat etmeye başladık. Sakarya'da yapılamayan pek çok operasyonu yapabilen, plastik cerrahinin hemen hemen her alanında hizmet veren bir klinik oluşturduk" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Özçelik, plastik alanının, bir organ cerrahisi olmadığı için toplumda yetersiz algılandığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Mesela kalp-damar cerrahisi denilince kalp ve damarlar, ortopedi denilince kemikler akla gelir. Plastik cerrahi denilince akla herhangi bir organ gelmez. Çünkü plastik cerrahi bir organ cerrahisi değildir. Plastik cerrahi bir problem çözme cerrahisidir aslında. Bir takım teknikler öğrenilir ve bu teknikler hastaların mevcut problemlerinin çözümünde kullanılır. Örneğin mikrocerrahi teknikleri öğrenilir, kopan bir parmağı birleştirmede kullanılır veya kesilmiş yüz sinirini onarmada kullanılır. Kırık iyileşmesi, kırıkların tespit yöntemi öğrenilir bu bilgi hem el kırıklarının, hem yüz kırıklarının tedavisinde kullanılır."

Özçelik, estetiğin çoğu zaman bir ihtiyaç olduğunu, bireylerin kendisi ve toplumla barışık olmasına katkı sunduğunu kaydetti.

Bazı KBB uzmanlarının, kendilerini estetik cerrah olarak tanıttığını öne süren Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle kulak, burun, boğazda bu konu yaygın olarak yaşanıyor maalesef. KBB uzmanları kendilerini fasyal plastik cerrah olarak tanıtıyorlar. Oysa böyle bir uzmanlık dalı yoktur. Türkiye'deki uzmanlık dallarını Sağlık Bakanlığı yayınlamıştır. Buna göre 80'e yakın uzmanlık alanı var. Bunlar içinde 'fasyal cerrahi' diye bir uzmanlık dalı yok. Hastalar, şüphe duyduklarında doktorundan uzmanlık diplomasını göstermesini isteyebilirler. Ayrıca burun ameliyatları da plastik cerrahların alanına giriyor. Eğer hasta hem burnunun şeklinden hem de nefes almadan şikayet ediyorsa, plastik cerrahlar olarak iki problemi de rahatlıkla giderebiliyoruz. Hasta 'sadece burnundan nefes alma şikayetim var' diyorsa onu KBB de yapabilir, plastik cerrahlar da yapabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!