Yeşil Yol güzergahında çam ağaçlarının yan yatmasının nedeni 'rüzgar ve fırtına'

Güncelleme Tarihi:

Yeşil Yol güzergahında çam ağaçlarının yan yatmasının nedeni rüzgar ve fırtına
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2016 13:09

Yeşil Yol güzergahında çam ağaçlarının yan yatmasının nedeni 'rüzgar ve fırtına'

Haberin Devamı

Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN (Rize), (DHA)- KARADENİZ Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol'un geçeceği Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron Yaylası'nda yan yatmış çok sayıda çam ağacı ile ilgili inceleme yapan Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü ekipleri, ağaçların 'rüzgar ve fırtına etkisi ile devrildiği' yönünde tutanak düzenledi.
Bölgede hava sıcaklığının artması ve karın erimesiyle, Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yer alan Yukarı Kavron Yaylası'na çıkmaya başlayan yöre sakinleri önceki hafta yolun bir tarafında bulunan ve boyları 30 - 40 metreyi aşan çam ağaçlarının bazılarının yan yattığını, bazılarının da motorlu testere ile kesildiği gördü. Vatandaşların ihbarı üzerine Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’nci Bölge Müdürlüğü ekipleri, çam ağaçlarının nasıl devrildiğini ve kesildiğini belirlemek için çalışma başlattı.
RÜZGAR VE FIRTINA ETKİSİ
Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’nci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü’nde görevli mühendis ve orman muhafaza memurları, alanda inceleme yaptı. Derin kök yapısına sahip olmayan ladin çam ağaçlarının, oluşan rüzgar ve fırtınanın etkisi ile devrildiğini, yolu kapatan bazı ağaçların da yol açma çalışması yürüten ekipler tarafından motorlu testere ile kesilerek kaldırıldığını belirledi.
KÖKLERE ZARAR VERİLDİ İDDİASI
Bu arada, ilginç bir iddia ortaya atııldı. Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü ekiplerinin Yeşil Yol çalışması sırasında ağaç kesimine onay vermemesi üzerine bölgede çalışan iş makinelerinin, bu sırada yol kenarındaki ladin ağaçlarının köklerine zarar verdiği,  ağaçların da bu nedenle rüzgar ve fırtınada devrildiği ileri sürüldü.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!