Prof. Çambel, doğumunun 100'üncü yılında anıldı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Çambel, doğumunun 100üncü yılında anıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 17:39

Prof. Çambel, doğumunun 100'üncü yılında anıldı

Haberin Devamı

2014 yılında vefat eden Arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel doğumunun 100'üncü yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde (OKÜ) düzenlenen sempozyumda anıldı. OKÜ Arkeoloji Bölümü tarafından hazırlanan sempozyuma Vali Kerem Al, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Belediye Başkanı Kadir Kara, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan OKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu, Halet Çambel’in yaşam öyküsünü anlattı. Tuğcu, Halet Çambel’in hem ülke hem de bölge arkeolojisine çok önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Halet Çambel, ülkemizdeki ilk açıkhava müzesi, yerinde koruma mantığını geliştirmiştir. Mersin’den Hatay’a kadar olan bölgede kültür envanteri oluşturulmasını sağlamıştır. Ülkemizdeki arkeolojinin büyük ivme kazanmasını sağlayan kurtarma projelerinin başlangıcına öncülük etmiştir. Halet Çambel sadece toprağın altıyla değil toprağın üstüyle de ilgilenmiştir. Bölgemizdeki mevcut değerleri koruma altına almakla da ilgilenmiştir. Bu nedenle Halet Çambel bizlerin artık kültürel mirasıdır."
Rektör Büyükalaca ise Osmaniye’nin ülkenin zengin kültürel mirası içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek "İlimizin, insan elinden çıkmış bu zengin mirasa sahip olmasının yanı sıra bu zenginliğinin korunması ve tüm dünyaya tanıtılmasını sağlayan insanlara sahip olması da ayrıca önemli bir kazanımdır. Bu insanlardan biri de şüphesiz Prof. Dr. Halet Çambel Hocamızdır. Cumhuriyetimizin ilk kuşak arkeologlarından olan Halet Çambel tüm yaşamını insana ve insanlığa adamıştır" diye konuştu.
Milletvekili Tümer, konuşmasında Halet Çambel’in sadece bilimsel anlamda değil ülkenin aydınlanmasında da önemli katkıları olduğunu kaydetti. Tümer "İstanbul’da çok konforlu bir hayat sürebilecekken, bütün bu konforu bırakıp dağda, taşta, sıcakta ömrünü mesleğine adadı. Çok değerli bir bilim insanıydı" ifadesini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun 'Kültürel Miras ve Arkeoloji' başlıklı ilk oturumu başladı. Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığındaki oturumda Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Burcu Erciyas konuştu. Sempozyum bilimsel etkinliklerle 3 gür sürecek.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
(6.4.2016 FOTOĞRAFLI)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!