Eriyen Kar Sularına Dikkat

Güncelleme Tarihi:

Eriyen Kar Sularına Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2015 11:22

Jeofizik Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, karların erimeye başladığı ve yağışların başlayacağı ilkbaharda gevşek topraklı arazilerde bulunan vatandaşların heyelana karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.
İlkbahar aylarının gelmesi ve hava sıcaklığının artmaya başlaması ile karlar erimeye başladı. Kar suları ile doyan toprağın bahar yağmurları ile birlikte heyelana sebep olabileceği belirtildi. Eğimin fazla olduğu Karadeniz Bölgesi’nde muhtemel bir heyelana karşı uyarı yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, eğimli ve gevşek topraklı arazilerde bulanan vatandaşların bu dönemlerde dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
"HEYELANA KARŞI DİKKATLİ OLUN"
İlkbahar’ın gelmesi ve havaların ısınmaya başlaması ile mevcut karların eriyerek toprağı aşındırabileceğini belirten Baştuğ, "Bölgede, dar anlamda toprak kaymaları, geniş anlamda ise heyelanlar, eğimli arazilerde, usulüne uygun olmayarak, yol, bina ve fındıklık yapılması nedenleriyle doğal dengenin bozulması sonucu, aşırı yağışlar ve karların erimesi sebebi ile toprağın ağırlaşarak yer çekimi etkisi ile aşağı doğru kayması ile oluşur. Karların eridiği ve yağışlı havaların başladığı bu mevsimlerde, eğimli ve gevşek toprakların bulunduğu alanlarda yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımızın, yaşam alanlarındaki, herhangi bir çatlak, kayma, su sızıntısı ve olumsuzluklara karşı çok dikkatli olmaları gerekmektedir" dedi.
"BİLİNÇSİZ YERLEŞİM HEYELANA DAVETİYE ÇIKARIYOR"
Bölgede heyelana yol açan sebepleri sıralayan Gökhan Baştuğ, "Bölgede geçim kaynağı olan ve geniş alanlara yayılan fındık bahçeleri ve insanlarımızın aynı alanlara evlerini yapmaları, ulaşım yollar açmaları heyelanlara davetiye çıkarıyor. Eğimli alanlardaki fındığın gübrelenmesi suyun toprak içine girişi kolaylaştırarak, toprak ağırlığının artması, kanallar, yollar ve bina temellerinden çıkan toprakların denge açısına erişmiş bulunan eğimli arazilere atılması ve en önemlisi aşırı yağışlar ve karların erimesi sonucu oluşan yüzey suları heyelan oluşumuna neden oluyor. Bu sebeple yapılacak her uygulamanın gereğine uygun yapılması gerekiyor. Bu uygulamalarda duyarlı olursak heyelan riskini azaltmış oluruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!