Canikli: Anlaşmalar iki ülkeye büyük katkılar sağlayacak

Güncelleme Tarihi:

Canikli: Anlaşmalar iki ülkeye büyük katkılar sağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2017 15:30

Canikli: Anlaşmalar iki ülkeye büyük katkılar sağlayacak

Haberin Devamı

Nedim KOVAN/ORDU, (DHA) - BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye-Rusya arasında imzalanan ikili anlaşmalar ve ilişkilerin geliştirilmesinin  iki ülkeye çok büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Önümüzdeki aylar ve dönemlerde Türkiye’de büyüme rakamlarının da daha hedeflerin üzerine çıkmasına vesile olacaktır. İstihdam probleminin çözülmesine de önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
Ordu’ya gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Avrupa’nın teröre destek verdiğini vurgulayarak, şöyle dedi:
"Terör örgütüne her türlü desteği verdiler. Verdikleri silahların sonuçta Türkiye’de siviller dahil, insanımızın katliamında kullanıldığını Avrupa biliyor. Yıllardan beri silahta, parasal destekte veriyorlar. Bu açıdan bakıldığında gerçek anlamda bir insanlık suçu işliyorlar. Avrupa bugün insanlık suçu işliyor. Türkiye’de terör örgütleri tarafından katledilen masum vatandaşlarımızın anlarında Avrupa’nın da terör örgütlerine destekleriyle payı vardır. Ama ne yaparsa yapsınlar, kim devreye girerse girsin sonuçta korkunun ecele faydası yok. Bunlar hamdolsun bugüne kadar bizi yıldıramadı. Bu millete diz çöktüremediler, bundan sonrada bu millet yoluna yürümeye devam edecektir."
"ARTIK İLERİYE BAKIYORUZ"
Türkiye ileRusya arasında imzalanan işbirliği anlaşmaları ve protokollerine ilişkin soruları da yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, iki ülke arasındaki ilişkilerin artarak daha da devam edeceğini belirterek şunları söyledi:
"Sadece Rusya değil, bütün etrafımızdaki ülkelerle hepsiyle ilişkilerimizin normalleşmesi, dostluklarımızın artırılması, düşmanlıkların ortadan kaldırılması politikamızı ısrarlı bir şekilde sürdürüyoruz. Rusya ile talihsiz bir hadise nedeniyle ilişkilerimizde problem yaşamıştık. Şimdi bunların hepsi geride kaldı, artık ileriye bakıyoruz. Bu ilişkilerin geliştirilmesi her iki ülkeye çok büyük katkılar sağlayacak. Ticaretin geliştirilmesi başta olmak üzere, turizm, diğer bütün alanlarda. Rusya’ya özellikle tarımsal ürünlerin ihracatında kısıtlamaların getirilmesi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamıştık bu sektörde. İhracatımızın önündeki engeller tamamen kaldırıldı. Buna ilişkin kararname imzalandı ve domates başta olmak üzere onun ihracatının önündeki engellerinin kaldırılmış olmasıda tarım ve çiftçilerimiz nezdinde olumlu gelişmelere vesile olacak. Aynı şekilde turizm içinde geçerli. Rusya’dan Türkiye’ye yönelik turizm akımı Türk turizmi açısından önemli bir yere sahip. Geçen yıl bu nedenle yüzde 36’yayakın turizmde kaybımız oldu. Sadece Rus turiste değil ama onların önemli bir etkisi oldu. Bunların hepsi ortadan kaldırıldı, her geçen gün ilişkilerimiz daha da gelişecek. İlişkilerimiz geliştirilmesi iki ülkenin menfaatinedir. Bu Türkiye’de önümüzdeki aylarda ve dönemlerde Türkiye’de büyüme rakamlarının da daha hedeflerin üzerine çıkmasına vesile olacaktır. İstihdam probleminin çözülmesine de önemli katkı sağlayacaktır."
REKABET KURUMU FINDIKLA İLGİLİ İNCELEMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Fındık fiyatlarının serbest piyasada 10 TL'ye yakın olduğunu, fındık fiyatıyla ilgili şikayetler üzerine Rekabet Kurumu’nun da çalışma başlattığını ve bu çalışmaların da halen devam ettiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Canikli, şöyle konuştu:
"Ordu ve Giresun Ticaret Odaları ile Ziraat Odaları ‘Fiyatlar kasıtlı olarak düşürülüyor, rekabet şartları ortadan kaldırılıyor’ gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na başvurdu. Şuanda Rekabet Kurumu incelemelerini sürdürüyor, bizde yakından takip ediyoruz. Önce bu tespiti yapacağız, eğer fiyat bu şekilde, haksız bir şekilde geçmiş yıllarda çokça karşılaştığımız yöntemlerle aşağıya çekilmeye çalışılıyorsa o zaman zaten bu engel ortadan kalkacağı için Rekabet Kurumu’nun çalışmasıyla normale dönecektir. Ama eğer tamamen arz-talep dengesi çerçevesinde, piyasa şartları çerçevesinde fiyatlar düşüyorsa o zaman fiyatın üreticiyi nasıl, ne kadar mağdur ettiğine bakacağız. Kesinlikle üreticinin hiçbir şekilde bir mağduriyeti söz konusu olmayacaktır. Biz fındık üreticisini hiç mağdur etmedik, etmeyeceğiz. Sezona girilirken eğer fiyat genel olarak kabul edilemeyecek bir seviyeye düşerse her türlü müdahaleyi yaparız."
Başbakan Yardımcısı Canikli, 28 Şubat döneminin mağdur askerleriyle ilgili daha önceden düzenlemeler yapıldığını, halen mağdur olanlar varsa bunlarla ilgili de yasal düzenlemeler yapabileceklerini belirterek, "Daha önce düzenlemelerini yaptık, bütün ayrıntıları değerlendiriyoruz.Bir mağduriyet olduğuna kanaat getirirsek, gerekli yasal düzenlemeleri yaparız" dedi.
Nurettin Canikli, daha sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek Ticaret ve Sanayi Odası’nda işadamlarıyla düzenlenen toplantıya katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!