Patateste umduğunu bulamayan çiftçi fasulyeye yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Patateste umduğunu bulamayan çiftçi fasulyeye yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2016 11:05

Patateste umduğunu bulamayan çiftçi fasulyeye yöneldi

Haberin Devamı

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA) - NİĞDE Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, çiftçilerin patateste umduklarını bulamayınca fasulyeye yöneldiğini belirterek, "Kilosu tarlada 3 - 3.5 liradan alıcı bulan fasulye, çiftçilerimizin yüzünü güldürdü" dedi.
Türkiye'de üretimin 5'te 1'ini karşıladığı için 'Patates deposu' olarak bilinen Niğde'de patatesten sonra en çok ekilen ürün olan fasulyede hasat başladı. Bu sene fasulye ekili alanının geçen yıla oranla yüzde 35 arttığını belirten Veli Kenar, "Geçen yıl patatesin kilosunun 50- 70 kuruştan satılması nedeniyle bazı çiftçiler bu yıl fasulyeden yana tercih kullandı" dedi.
Gerek verimi gerekse de fiyatı nedeniyle fasulyenin çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Veli Kenar, şunları söyledi:
"Çiftçilerimiz patatesten umduğunu bulamayınca farklı bir ürün arayışına girdi ve hem fiyatı hem de dekara elde edilen karın buğdaya göre daha fazla olması nedeniyle tercihini fasulyeden yana kullandı. Bu nedenle geçen yıl 60 bin dekardan 17 bin ton fasulye hasadının yapıldığı Niğde'de bu yıl 80 bin dekarlık bir alanda ekim yapıldı. Hasat başladı ve yaklaşık 21 bin rekolte bekliyoruz. Fasulye geçen yıl 1.5 - 2 liradan alıcı bulurken çiftçilerimiz şu an kilosunu 3 - 3.5 liradan satıyor. Yüksek protein ve mineral maddeler içermesi nedeniyle 'fakirin eti' olarak bilinen fasulye, hem verimi hem de fiyatıyla çiftçilerimizin yüzünü güldürdü."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!