Niğde'de kayıt dışına 570 bin TL ceza

Güncelleme Tarihi:

Niğdede kayıt dışına 570 bin TL ceza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 09:41

Niğde'de kayıt dışına 570 bin TL ceza

Haberin Devamı


Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA)- NİĞDE Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mustafa Aydoğdu, Niğde'de kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında 2017 yılında toplam 570 bin TL idari para cezası uyguladıklarını söyledi.
İl Müdürü Aydoğdu, kayıt dışı istihdama yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kayıt dışı istihdamın ülkenin en çok kanayan yarası olduğunu belirten Aydoğdu, işverenin çalışanlarını sosyal güvenlik kurumuna bildirmemesi, gün sayılarının eksik bildirilmesi ve kişilerin aldığı gerçek maaşın bildirilmemesinin kayıt dışı istihdam olduğunu söyledi. Kayıt dışının en çok tarım çalışanlarında ve genç çocuk çalıştıranlarla küçük işletmelerde yaşandığını vurgulayan Aydoğdu, "Bir diğer kayıt dışı ise emekliler. Ülkemizde erken emeklilik olduğu için emekli olduktan sonra kişiler tekrar çalışma gereği duyuyor. Bu da kayıt dışı istihdamda büyük bir yer oluşturuyor" dedi.
Aydoğdu, "İşçi, sigortalı çalışmanın önemini ne olduğunu anlayamadığı için bunun arkasını aramıyor. Hem işveren, hem çalışan bunu bilmiyor. Bunun bilincini artırmak için sürekli eğitim faaliyetleri ve ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Kayıt dışı istihdamda daire başkanlığımız kurulduktan sonra ciddi bir çalışma yaptık. Kayıt dışı çalışan kişi olası bir iş kazası geçirdiği zaman sağlık hakkından yararlanamıyor. Kıdem tazminatını alamıyor. İş göremez raporu da alamaz. Bundan da mahrum olmuş oluyor. Ola ki kişi vefat ediyor. İş kazasından dolayı belirli bir sigortası olursa ailesine maaş bağlıyoruz. Yoksa bu haktan yararlanamıyor. Kayıt dışı çalışırsa mahrum oluyor" diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamla ilgili şikayetlerin Alo 170 İhbar Hattı'na geldiğini ve ihbar geldiğinde işyerine giderek ceza uyguladıklarını aktaran Aydoğdu, şöyle dedi:
"Ülkemizde 2002 yılında yüzde 55 kayıt dışı oranı vardı. Hem hükümetimiz ve kurum olarak oranı aşağı çektik. Yüzde 32'ye kadar düşürdük. Ayrıca Türkiye genelinde 5 bin civarında denetmen görev yapıyor. Amacımız ceza yazmak değil. Daha çok rehberlik ederek sosyal güvenlik bilincini aşılamak istiyoruz. Çok sevdiğimiz, hoşumuza giden bir şey değil ceza yazmak. İlimizde de denetmen arkadaşlarımız işverenleri ziyaret ederek bilgilendirme yapıyor. 2016 yılı içerisinde 751 iş yerinde denetim yaparken 2017 yılında da 511 iş yerinde denetimler yaptık. Yapılan denetimlerde 2016 yılında 188 adet iş yerine 780 bin TL idari para cezası uygulanırken, 2017 yılında ise 128 iş yerine 570 bin TL idari para cezası uygulandı. 2016 ve 2017 yıllarında toplam bin 570 iş yerine rehberlik faaliyetinde bulunduk."


FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!