3 yerli patates tescillendi

Güncelleme Tarihi:

3 yerli patates tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 17:46

3 yerli patates tescillendi

Haberin Devamı

NİĞDE Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 3 yeni patates türünü tescil ettirdi. Yeni türlere 'Nahita', 'Ünlenen' ve 'Nam' adları verildi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, geçen yıl nisan ayında ilk yerli patates türünü tescil ettirdiklerini belirterek "Patates tohumluğundaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla proje yürütüyoruz" dedi.

Dünyadaki ülkelerin yüzde 83'ünde patates yetiştirildiğini ifade eden Müdür Pırlak "Üretilen miktar bakımından buğday, mısır ve pirinçten sonra 4'üncü sırada patates yer almaktadır. Yaklaşık 7 milyar olan insan nüfusunun ileride daha da artacağı düşünüldüğünde patatesin insan beslenmesindeki önemi de gün geçtikçe artacaktır. Patates ülkemizde de en çok üretilen tarım ürünlerinin başında gelmektedir" diye konuştu. Halen Türkiye'de 138 adet tescil edilmiş patates çeşidi bulunduğunu anlatan Pırlak, şöyle devam etti:

"Fakat yetiştirilen patates çeşitlerinin tamamı yurt dışından ithal edilmektedir. Bu durum her yıl milyonlarca dolar paranın ülkemizden yurt dışına çıkmasına neden olmaktadır. Patates tohumluğundaki bu dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla enstitümüz koordinatörlüğünde TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesi yürütülerek yerli patates çeşitlerinin geliştirilmesine başlanmıştır. Bu çalışmaların neticesinde ilk defa 1 Nisan 2015 tarihinde ilk iki yerli çeşidini tescil ettirdik.

Bu yıl ise Nahita, Ünlenen ve Nam adında 3 yerli çeşidimizi daha tescil ettirdik."

Müdür Pırlak, çalışmaları devam eden 3 çeşitin daha gelecek yıl tescil edilmesinin planlandığını kaydetti.

NİĞDE,(DHA)

AK(EŞ)(20.4.2016 FOTOĞRAFLI)

  

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!