Zaza aşiretinin asırlık bayram geleneği

Güncelleme Tarihi:

Zaza aşiretinin asırlık bayram geleneği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 10:38

Zaza aşiretinin asırlık bayram geleneği

Haberin Devamı

Eser AYDIN/MUŞ, (DHA) - BİNGÖL ve çevresinden 60 yıl önce Muş’a yerleşen Zaza aşiretinin yaklaşık 350 üyesi sabah namazını kılıp, kahvaltı yaptıktan sonra bayramlaştı.
Hürriyet Mahallesindeki Nur Camii'nde bir araya gelen Zaza aşireti üyeleri bayram namazını kıldıktan sonra cami altında taziye evi olarak kullanılan salonda birlikte kahvaltı yaptı.
Yaşları 7- 70 arasında değişen aşiret üyeleri kahvaltıdan sonra tek sıraya girerek birbirleri ile bayramlaştı. Bu yıl 100'ncü kutlamayı gerçekleştirdiklerini söyleyen Zaza aşiretinden Bahri Yüce, "Bingöl'de yaşatılan bu geleneği bizlerde Muş'ta sürdürüyoruz. Tam 100 yıldır bu gelenek aynı heyecanla devam ediyor. Dedelerimizden bize miras kalan bu geleneği biz de çocuklarımıza bırakacağız" diye konuştu.
Ramazan Bayramı'nın tüm İslam alemine mübarek olmasını dilediğini ifade eden Ekrem Öylek ise, Müslümanlar arasındaki göz yaşının dinmesini temenni ettiklerini belirtti. Sabah namazının ardından aşiret üyelerinin evlerinde yaptığı tatlı, Zaza böreği, çorba gibi yemeklerin camiye getirildiğini ve burada hep birlikte yenildiğini ifade eden Öylek, "Bayramlar birlik, beraberlik ve kardeşlik günüdür. Tam bir asırdır sürdürdüğümüz bu gelenek akrabaların birbirlerine kenetlenmesine neden oluyor. Akraba ilişkileri her zaman sıcak tutuluyor. Ne olursa olsun herkes bayramda mutlaka burada olmalı" dedi
Mahalledeki bayramlaşmada en dikkat çeken ikram edilen şeker ve çikolataları alan yaşlısından, gencine kadar herkesin bunları elindeki poşete doldurması oldu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!