Kayıp mülteciler sergisi, suyun derinliklerinde

Güncelleme Tarihi:

Kayıp mülteciler sergisi, suyun derinliklerinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 15:17

Kayıp mülteciler sergisi, suyun derinliklerinde

Haberin Devamı

Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)- BODRUM'da yaşayan ressam, seramik sanatçıları ve heykeltraşlardan oluşan sanatçı grubu, göçmenlerin Akdeniz'de yaşadıkları drama dikkat çekmek için 'Akdeniz'de bir yerde su altında kalan nefesler' adlı çalışmaya imza attı. Ağızdan çıkan hava kabarcıklarını stilize eden cam baloncuklardan oluşan eserler yapan grup, bunları yerini açıklamadıkları bir noktadan deniz dibine yerleştirdi.
Bodrum'da yaşayan ve su altındaki seramik ve heykel sergileri ile bilinen UWAW (Sualtı Sanat Çalışmaları) grubu üyeleri, bu kez Akdeniz'i geçerken yaşamını yitiren mültecilere dikkat çekti. Gruptaki ressam, heykeltıraş ve seramik sanatçıları Alp Çağpar, Bengiz Özdereli, İnci İyibaş, Nezir İçgören ve Saner Gülsöken, su altında ağızdan çıkan hava kabarcıklarını stilize eden cam baloncuklardan oluşan eserlerini, geçen hafta sonu, Bodrum Akyarlar açıklarında su altına yerleştirdi.
YERLERİ AÇIKLANMADI
Baloncuklarla Akdeniz'i geçerken canlarını yitiren mültecilerin son nefesleri, haykırışları ve isyanları anlatılmaya çalışıldı. Ancak eserlerin suyun altına yerlerleştirildiği nokta, açıklanmadı. Çalışmanın küratörlüğünü Rahmi Öğdül yaptı. Grubun sözcüsü Saner Gülsöken, "Savaşlardan ve zulümlerden kaçan milyonlarca mültecinin Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Libya Mısır üzerinden Avrupa kıtasına ulaşma hayaliyle, Akdeniz'in derin sularında kaybolan hayatlarına odaklandık. Süregiden trajik olayların anısına gerçekleştirilen bu sergi için sanatçılar olarak kokteyl ve sergi gezmek gibi klasik etkinliklere de yer vermedik. Etkinliği sadece videoart olarak izleyicilerle paylaşma kararı aldık. UWAW ekibinin daha önce sualtında gerçekleştirdiği diğer etkinliklerde olduğu gibi bu kez tüplü dalış yaparak ya da maske-şnorkel ile eserler ziyaret edilemeyecek. Bilinmeyen bir tarihe kadar Akdeniz'in suları altında herhangi bir yerde duracak" dedi.

FOTOĞRAF

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!