Datça'da çam kese böceği karşı biyolojik mücadele

Güncelleme Tarihi:

Datçada çam kese böceği karşı biyolojik mücadele
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 10:44

Datça'da çam kese böceği karşı biyolojik mücadele

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde özellikle kızılçam ormanlarının belalısı haline gelen çam kese böceğine karşı 'terminatör' denilen Calosoma sycophanta adlı avcı böcekleri doğaya salındı.

Datça Orman İşletme Şefliği ekipleri, çam kese böceği tırtılları ve pupalarını yiyerek beslenen ve kamuoyunda terminatör böcek olarak bilinen doğa dostu Calosoma sycophanta'lardan 350'sinibiyalojik mücadele kapsamında ormana saldı.

Datça Orman İşletme Şefi Uğur Orhun, çam kese böceklerinin en yoğun olarak görüldüğü Hızırşah ve Mesudiye mahallelerinin Ağacık ve Meşeçukuru mevkilerinde bırakılan terminatör böceklerin, bugünlerde kuluçkadan çıkmakta olan tırtılları yiyerek, çoğalmalarını önleyeceklerini söyledi.

Doğal dengeyi korumak adına çam kese böceklerinin bir diğer düşmanı olan kuşların ormanlık alanlarda barınmalarının da önemli olduğunu da ifade eden Uğur, "Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV) üyeleriyle birlikte, dağlık bölgelerde değişik noktalara kuş yuvaları asıyoruz. Tırtılları yiyen kuşların başında ibibik, tahtalı güvercin, ispinoz ve bülbül gibi kuşlar geliyor. Ormana zarar veren çam kese böceklerine karşı doğaya en uygun ve çevreye zarar vermeyen biyolojik mücadele yöntemi uyguluyoruz" dedi.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!