Yayla köyünde taş ocağı tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Yayla köyünde taş ocağı tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2017 11:37

Yayla köyünde taş ocağı tepkisi

Haberin Devamı

MERSİN merkez Akdeniz İlçesi sınırlarında yer alan ve yayla özelliği taşıyan Esenli Köyü’nde, taş ocağı için başlatılan yol çalışması vatandaşların tepkisine neden oldu. Yaklaşık 100 kişi, taş ocağı yolundan kaynaklanan tahribatı göstermek için çalışma alanına gitti. Vatandaşların tepkisi sonucu bölgedeki iş makineleri geri çekildi.
Esenli Mahallesi’nde bir fabrika tarafından, bir süre önce ormanlık alandaki taş ocağına yeni yol yapımı amacıyla dinamit kullanılmak istenmiş, vatandaşlar,  dinamitlerin üstüne yatarak buna engel olmuştu. Bölgedeki tarım arazileri ile su kuyularının yok olacağını öne süren vatandaşlar, çalışmaların yapıldığı alana giderek tepkilerini dile getirdi. Vatandaşlardan 74 yaşındaki Cennet Şaşmaz, “Burada yürütülen çalışmalar verimli arazilerimizi yok edecek. Bu çalışmanın sonuna dek karşısındayız" dedi.
KANUN UYGULANMIYOR
Mehmet Korkmaz adlı vatandaş ise bin 300 dönümlük özel ağaçlandırma sahası bulunan köyün yok edilmek istendiğini öne sürerek şöyle konuştu:
"Orman Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiraladığımız özel ağaçlandırma arazimizin hemen sınırından maden yolu için taş ocağına yol yapım izni verdiler. Burada 16 metre genişliğinde, 5 metre derinliğinde A madeninden B maden ocağına gitmek için 1 kilometrelik yol izni aldılar. Ancak bu çalışma kanuna aykırı. 3573 sayılı zeytincilik kanuna tamamen aykırı. Bu alan tamamen zeytinle kaplıdır. Zeytinle kaplı bir alana taş ocağı izni verilemez. Biz burada sadece kanunun işlemesini istiyoruz. Başka da bir talebimiz yok. Kanundan doğan hakkımızı istiyoruz. Neden bu kanun uygulanmıyor, bunu soruyoruz."
MUHTARIN TEPKİSİ
Mahalle muhtarı Hasan Tan ise çalışmaların durması için bir çok kuruma dilekçe verdiklerini belirterek şöyle dedi:
"Burada esas niyet köyün tamamına bir ocak kurmak istenmesidir. Yani 10 bin dönümlük çok verimli arazimiz var. 30’a yakın derin su kuyumuz var. Bu suların tamamı kayadan çıkma. Yapılan patlamalarla sularımızın kaybolma riski çok yüksektir. Biz ocağa karşı değiliz. Ama 5-10 kilometre yukarıda tarım arazilerimizin uzağında çalışma yürütülsün. Biz mahalle halkıyla yasaların uygulanmasını istiyoruz. Tek isteğimiz budur.”

Ali Ekber ŞEN / MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!