Uzmanlardan, Ramazan sonrası beslenme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan, Ramazan sonrası beslenme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 11:55

Uzmanlardan, Ramazan sonrası beslenme uyarısı

Haberin Devamı

MERSİN'de Özel Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Diyet ve Beslenme Uzmanı Mustafa Bahar, Ramazan'ın ardından bayramda aşırı beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Ramazan sonrasında uygun bir beslenme programı içerisine girilmesi gerektiğini belirten Mustafa Bahar, "Enerji değeri düşük, besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Oruç tutar gibi gün boyu aç kalacak şekilde yetersiz beslenilmemeli, ne de artık 'oruç bitti, istediğim kadar beslenebilirim' denmelidir. Aşırı yeme sonucu mide, insanlar bağırsak sorunları ile karşılaşıbilir. Bayramda da Ramazan öncesinde olduğu gibi az ve sık beslenilmesi gerek" dedi.
Bahar, özellikle bayram ziyaretlerinin beslenmeyi aşırı yüklenme şeklinde olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekerek, ikram edilen ağır tatlılar, şekerleme, çikolata, yağlı yemekler, şekerli içecekler, börek, çörek gibi saf karbonhidrat miktarı yüksek besinlerin aşırıya kaçınmadan tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bayramda özellikle kalp damar hastaları, diyabetliler, obezler ve böbrek hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğinin ifade eden Bahar, bu hastaların her zaman yaptıkları diyetlerine uymalarının çok önemli olduğunu kaydetti. Bahar, özellikle yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, tembelleşen mide, barsak hareketlerini artırmak, ağırlık kazanımından kaçınmak ve keyifli bir bayram süreci yaşayabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Bayramda güne hafif, ancak 4 temel besin grubu olan süt ve türevleri, yumurta, mevsimlik sebze ve ekmek içeren kahvaltı ile başlanmalı. İkram edilen ve kan şekerini hızla yükselttiği gibi hızlı da düşüren çikolata şekerleme gibi yiyeceklerin aşırı tüketiminden kaçınılmalı, bir porsiyon daha yenilmesine yönelik ısrarcı ikramlar nazikçe reddedilmeli. Tatlı olarak daha çok hafif tatlılar (sütlü, meyveli tatlılar) tercih edilmeli, Gün boyu tatlı tüketimi toplam 1 porsiyonu geçmemeli."
Ramazanda azalan fiziksel aktivitenin de orta düzeyde olacak şekilde artırılması gerektiğini belirten Bahar, bağırsak hareketlerini artırmak için öğünlerde posa içeriği yüksek tam tahıl, sebze ve meyvelere yeterince yer verilmesinin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.

MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAFLI


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!