Uzmanı uyardı: Oyuncakta cinsiyetçilik yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanı uyardı: Oyuncakta cinsiyetçilik yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 17:01

Uzmanı uyardı: Oyuncakta cinsiyetçilik yapmayın

Haberin Devamı

 

 

MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde psikolog Dilber Demir Baydar, çocuklara oyuncak alırken kız-erkek ayrımı yapılmaması gerektiğini, bir kız çocuğunun arabayla oynayabileceğini söyledi.
Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görevli psikolog Dilber Demir Baydar, oyun ve oyuncakların çocukların dünyasında çok özel bir yeri olduğunu söyledi. Çocukların oyuncaklarla ilişkisine değinen Baydar, "Çocuklar kendilerini en iyi ve en güzel şekilde oyun ve oyuncaklarla ifade ediyor. İç dünyalarını oyunla dışa vuruyorlar. Bu nedenle oyuncak seçiminde cinsiyetçi yaklaşmamak gerek. Çünkü her bir oyuncak bir anlam ifade etmektedir. Çocuğun oyun alanında hepsini bulundurmak gerekiyor. Kız çocuklarına sadece bebekleri, erkek çocuklarına sadece araba almak yanlış olur. Çocuk kendisine iyi gelen oyuncağı kendisi seçmelidir. Kendisini rahatlatan oyuncağı kendisi eline alacaktır" dedi.
Seçilen oyuncakların, 0-2 yaş grubundaki çocukların dil ve bilişsel gelişimine, ince motor, kaba motor, sosyal becerilerini geliştirmeye yardımcı olduğunu kaydeden Baydar, bu nedenle kemik ve kasların gelişmesini sağlayan hareketli oyunlar oynatılmasını önererek şunları söyledi:
"Bu oyunlar çocuğun biriken enerjisini boşaltılmasına yardımcı olur. Bebekler oyun aracılığıyla sosyal ilişkiler kurarlar, kendini tanırlar, kendi gücünün sınırlarını belirler, duyuları gelişir ve becerileri artar. İlk aylarda, doğuştan geliştirmiş oldukları refleks tepkileri gelişir."

Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin),(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!