TZO Başkanı Ergezer: Çiftçiler Günü'nü kutlamayacağız

Güncelleme Tarihi:

TZO Başkanı Ergezer: Çiftçiler Gününü kutlamayacağız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2018 16:24

TZO Başkanı Ergezer: Çiftçiler Günü'nü kutlamayacağız

Haberin Devamı

Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), (DHA) - MERSİN'in Tarsus ilçesinde Ziraat Odası (TZO) Başkanı Ali Ergezer; Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlamama kararı aldıklarını bildirdi.
TZO Başkanı Ali Ergezer, yazılı bir açıklama yaparak, zor tabiat koşullarında gecesini gündüzüne katarak üreten, sofralardan hiçbir şeyi eksik bırakmayan çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlamama kararı aldıklarını söyledi.
Oda Başkanı Ergezer, Türkiye coğrafyasının gerek üretim alanı gerek iklim kuşağı bakımından bir çok ürün yetiştirilebilecek imkana ve kapasiteye sahip 7 ülkeden biri iken gün geçtikçe azalmakta olan üretim alanı ve yanlış üretim politikaları ile Türkiye ithal buğday ile doldurulduğunu söyledi. Ergezer, özellikle ithal ürünlerin Türkiye’ye sokulması ile çiftçinin üretimine engel olunarak dışarıya bağımlı bir görüntü oluşturulduğunu belirterek, "Bunun yanında mısır üretiyorsun ithali ile karşılaşıyorsun, aynı şekilde mercimek buğday, pamuk, fasulye, nohut üretiyorsun ithali ile karşılaşıyorsun, eti ithal ediyorsun. Bunun örneği o kadar fazla ki çiftçimiz hangi ürünü üreteceğini şaşırmış durumdadır. Oysaki çiftçimiz her ürünü yetiştirebilecek güce sahiptir. Hasat döneminde olan Çukurova buğdayı maalesef beklediği ve istediği buğday fiyatını bulamamış, üreticiler sezon boyunca vermiş olduğu emeğin karşılığını alamamıştır. Geçen yıl Tüccara 1,05 TL’ sattığımız buğday fiyatımız bu yıl 0,95-0,98 TL’ geriye çekilmiştir. 1 dönüm buğday maliyetinin 600 TL’dir. Maalesef çiftçilerimizin üretmiş olduğu buğdaydan dönüm başına 450-500 TL gelir elde ederek, cebinden de 150 TL ekleyerek maliyetini ancak karşılayabilmiştir" dedi.
Türkiye’de tohumluk buğday yüzde 50, gübre ve mazot fiyatları yüzde 30-40 arttığını ifade eden Ergzere, "Görünen bu çelişki üreticiyi mağdur ettiği kadar tüketiciyi de mağdur etmektedir. Bugün şortu ile yatında gezen keyif sürene mazot 1,70 TL iken, üretim yapan çiftçimiz mazotu 5,50 TL’den almaktadır. Türk çiftçisinin günahı üretmek midir? Görünen bu tablo karşısında her yetiştirdiği ürün için cebinden para koyan ve işin içinden çıkamayan çiftçimiz topraklarını bankalara ipotek ederek bankaların bağımlısı olmuş kendi topraklarında bankalar için çalışır bir pozisyona gelmişlerdir. Görünen o ki toprakların artık bankaların eline geçeceği, üretim için bankaların dışarıdan ithal çiftçi getirmesi gerekecektir. Çünkü Türk çiftçisi artık tarım yapamaz duruma gelmiştir. Bunun için Dünya Çiftçiler Gününü Avrupalılar-Amerikalılar kutlamalı diyorum. Biz Türk Çiftçisi olarak kutlamaya değer herhangi bir şey bulamıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!