MTB Başkanı Özdemir: Bakliyat ihracatında rekabetçi gücümüzü kaybettik

Güncelleme Tarihi:

MTB Başkanı Özdemir: Bakliyat ihracatında rekabetçi gücümüzü kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2018 10:49

MTB Başkanı Özdemir: Bakliyat ihracatında rekabetçi gücümüzü kaybettik

Haberin Devamı

Adnan AÇIKGÖZ/MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyat ihracat payının yüzde 13'ten yüzde 2'nin altına indiğini belirterek, "Rekabetçi gücümüzü kaybederek sektördeki hakimiyetimizi yitirdik. Şuan dünya mercimek ihracatının yüzde 65'ini yapan Kanada, ve nohut ihracatının yüzde 52'sini gerçekleştiren Avustralya ilk sırada bulunuyor" dedi.
ÜRETİM VE İHRACAT MERKEZİYDİK
Özdemir, bakliyat ihracatında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sektördeki ihracat faaliyetlerinin uzun yıllar boyunca tarımsal ihracatın en önemli kalemleri arasında yer aldığını dile getiren Özdemir, "Bundan 30 yıl önce 2.9 milyar dolar olan tarımsal ihracatımızın yüzde 13'ünü sadece bakliyat ihracatı oluşturuyordu. Özellikle nohut ve mercimekte dünyanın üretim ve ihracat merkeziydik. O yıllarda, dünyanın mercimek üretiminin yüzde 40'ını ve ihracatının yarısını ülkemiz gerçekleştiriyordu. Nohutta ise üretimin yüzde 14'ü ve ihracatın yüzde 60'ından fazlasını yine Türkiye yapıyordu. Her iki alanda da açık ara liderdik" diye konuştu.
GÜCÜMÜZÜ KAYBETTİK
2017'de tarımsal ihracatın 16.9 milyar dolar düzeyinde seyretmesine rağmen bakliyat ihracat payının yüzde 13'ten yüzde 2'nin altına indiğini anımsatan Özdemir, "Bakliyat ekili alanlarda ve üretimdeki sert düşüş ihracata da yansıdı. Rekabetçi gücümüzü kaybederek sektördeki hakimiyetimizi yitirdik. Şuan dünya mercimek ihracatının yüzde 65'ini yapan Kanada, ve nohut ihracatının yüzde 52'sini gerçekleştiren Avustralya ilk sırada bulunuyor" ifadesini kullandı.
SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ
Üretim ve ihracatın yeniden artırılması için farklı uygulamaların devreye konulduğunu ancak daha fazla adım atılması gerektiğini kaydeden Özdemir, şunları söyledi:
"Üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu kaliteli ve dayanıklı tohum çeşitlerini üretecek altyapı mutlaka oluşturulmalıdır. Beklentimiz, ülkemizdeki sertifikalı tohum üretim ve kullanımına verilen desteklerin artırılarak yaygınlaştırılmasıdır. Bundan 30 yıl önce Kanada'nın ismi dahi anılmıyordu. Bugün Kanada dünya bakliyat ihracatının 3'te 1'ini yaparken, Türkiye net ithalatçı pozisyonda bulunuyor. Toplam bakliyat üretiminin yüzde 15'i ile iç talebi karşılayan Kanada, yüzde 85'lik bölümü ise ihraç ediyor. Bakanlığımız bakliyat ürünlerini normal ürün gibi değil de Kanada'da olduğu gibi 'özel ürün' statüsünde değerlendirmelidir."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!