'Mesleki yetkinliği olmayan mimar, diplomasız bir doktor kadar tehlikelidir'

Güncelleme Tarihi:

Mesleki yetkinliği olmayan mimar, diplomasız bir doktor kadar tehlikelidir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 16:48

'Mesleki yetkinliği olmayan mimar, diplomasız bir doktor kadar tehlikelidir'

Haberin Devamı

MİMARLAR Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, Uluslar arası İşgücü Kanun Tasarısı'na tepki göstererek, "Mesleki yetkinliği olmayan mimar, mühendis ve plancı, diplomasız bir doktor kadar tehlikelidir" dedi.
Konu ile ilgili yazalı açıklamada bulunan Ömer Sakar, yasalaşması beklenen kanun tasarısının büyük kaygısı içinde olduklarını belirtti. Tasarıyla yabancıların Türkiye'de yetkinlikler aranmadan mimarlık, mühendislik ve şehir plancılığı hizmeti vermesinin önünün açıldığını ve yabancı kişilerde aranacak niteliklerin neler olduğu, nasıl ölçüleceği, nasıl denetleneceğine dair hiçbir bilimsel ve nesnel ölçüt, kural ve koşulun belirtilmediğini kaydetti.
Tasarının ilgili birimlerin eleştiri ve önerilerinin hiç dikkate alınmadan hükümetten geldiği şekliyle kabul edildiğini ve yakın dönemde TBMM gündemine geleceğini, kanunlaştığı takdirde ise son derece büyük olumsuzluklara yol açacağını ileri süren Ömer Sakar, şöyle devam etti:
"Yabacı mühendis, mimar ve şehir plancısında mesleki yetkinlik aranmayacak, yabancı şirketlerin ülkemizde çalıştıracakları elemanların gerçekten diplomalı ve ruhsatlı mühendis, mimar veya şehir plancısı oldukları araştırılmayacaktır. Hizmet sunumunda yabancılara öncelik verilecek ve T.C. vatandaşları için istenen koşullar yabancılardan istenmeyecektir. Ülkemiz sahte mühendis, mimar ve şehir plancısı ile dolacak, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinde kalite ve güvenilirlik düşecektir. Mevcut işsizlik artacak, mühendis, mimar ve şehir plancıları düşük ücrete mahkûm edilecektir. Yabancı mühendis ve mimarlar kendi namlarına vergi ödemeden çalışabilecektir. Hizmet vermekte olan 500 bine yakın TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancısı doğrudan etkilenecektir. Her yıl mezun olan 51 bin genç mühendis, mimar ve şehir plancı işsiz kalacaktır. Halen öğrenim görmekte olan 434 bin 145 mühendislik, mimarlık ve şehir planlama öğrencisinin geleceği doğrudan etkilenecektir. TMMOB işlevsiz hale getirilecek, TMMOB Kanunun 34. Maddesi iptal edilecektir. En önemlisi, deprem ve her türlü doğal afette, yetkin olmayan kişiler tarafından üretilmiş yaşam alanları her türlü yıkım ve ölüme sebep olacaktır."
Tüm bu hata ve olumsuzlukların sorumlusunun bu yasayı çıkaranlar olacağını öne süren Sakar, şöyle konuştu:
"Bu büyük tehlike karşısında TMMOB ve Mimarlar Odamız, Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'na karşı etkin bir mücadele yürütmektedir. Üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendirerek, Başbakanlığa faks çekerek, e-posta atarak, sosyal medya hesaplarına mesajlar atarak tepkimizi iletmekteyiz. Ancak burada tepki vermesi gereken sadece TMMOB üyeleri değildir, olumsuz etkileri tüm toplumu sarsacak olan bu tasarıya karşı tüm halkımızın bilinçli olması, gerekli karşı duruşu sergilemesi ve bunu yasal kanallar aracılığı ile kamuoyuna duyurması gerekmektedir. Yaklaşan tehlike hepimizi tehdit etmektedir."
MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!