Kemik: Bağışlanan organ yaşam hediyesidir

Güncelleme Tarihi:

Kemik: Bağışlanan organ yaşam hediyesidir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 13:14

Kemik: Bağışlanan organ yaşam hediyesidir

Haberin Devamı

MERSİN İl Sağlık Müdürü Vekili Aytekin Kemik, Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, bağışlanmış organın gerçek bir yaşam armağanı olduğunu söyledi.
Böbrek, karaciğer, kalp, kornea, kemik, akciğer, kemik iliği, pankreas ve ince bağırsağın naklinin yapıldığını ifade eden Kemik, şöyle devam etti:
"Organ nakli, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Kadavradan ve canlıdan organ nakli yapılabilmektedir. Böbrek ve karaciğer nakli sadece canlıdan yapılabilmektedir. Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmektedir. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir."
Bir çok hastanın bağışlanmış bir organ beklerken öldüğüne dikkat çeken Müdür Kemik şunları kaydetti:
"Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. 18 yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes Sağlık Müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak, doku ve organ bağışı belgesi alabilir. Sonradan fikrinizi değiştirirseniz, bağış kartınızı yırtıp atmanız ve bu karar değişikliğinizi ailenize bildirmeniz yeterlidir. Bu konuda özgürsünüz."

MERSİN / DHA
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!