İstiridye mantara çiftçiye geçim kaynağı oldu

Güncelleme Tarihi:

İstiridye mantara çiftçiye geçim kaynağı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2018 12:54

İstiridye mantara çiftçiye geçim kaynağı oldu

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN’de alternatif ürün arayışına giren çiftçilere Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 'İstiridye Mantarı' projesi ile hem çiftçiye destek veriyor, hem de alternatif ürünlere teşvik ederek daha fazla kazanca imza atıyor.
Büyükşehir Belediyesi, arıcılıktan hayvancılığa, hibe desteklerinden teknik eğitimlere kadar birçok konuda çiftçinin yanında yer alırken son olarak Tarsus’un Çiriştepe ve Kaleburcu mahallelerinde hayata geçirilen ‘İstiridye Mantarı Üretim Sistemleri’ ile geçimini bağcılıktan kazanan üreticileri alternatif tarım ürünleri ile tanıştırdı. Proje ile tarımla uğraşan ailelerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve ekonomik yönden aile bütçesine katkı sağlanması amaçlanırken, 70 metrekare alanda 7 ton kompost kapasiteli iki mahallede yalıtımlı üretim çadırında istiridye mantarı üretimi hedefleniyor. Kurulan örnek tesisler ile bu mahallelerde yaşayan üreticilere iş istihdamı da sağlanmış oluyor. Hayvancılık ve bitkisel faaliyetlerde bulunan bölge halkı, mantar yetiştiriciliği ile bundan sonra hem aile bütçesine, hem Mersin tarımına, hem de ülke ekonomisine katkı yapacak.
Projede yer almaktan mutlu olduğunu belirten  Kaleburcu Mahalle Muhtarı Fuat Şen, "Böyle güzel bir projede yer almaktan gurur duyuyorum. İstiridye Mantarı ile hem kendi mahallemize hem de çevremize öncülük edecek bir projede yer alıyoruz. Burada 70 metrekarede Allah izin verirse yaklaşık 5 bin lira gelir elde edeceğiz. Mahalle halkımız bu yörede sadece üzüm üretimi ile geçiniyor. Yerimiz kırsal olduğu için üzümcülük bizler için doyurucu bir üretim olmuyor. Dolayısıyla mahallemizin böyle alternatif bir kazanca ihtiyacı vardı. Mahalleli ilk duyduğunda çok sevindi ve şimdi herkes bu işi yapmak için sıra bekliyor" dedi.
Çiriştepe Mahalle Muhtarı Yaşar Can, projenin kırsal kesimlere büyük fayda sağlayacağını ifade ederek, "Küçük bir alanda 4-5 bin lira kazanç getireceğini planlıyoruz. Mahalle halkı bağcılık ve üzüm üreticiliği ile uğraşıyor. Üzüm 20 sene önce de aynı fiyattan alınıyordu, şimdi de aynı fiyattan alınıyor. Araziler de küçülünce üretici gelecek seneye kavuşamaz oldu. Ama bu proje ile bahsi geçen miktar bizler için büyük para demek. Mahalle sakinleri de sabırsızlıkla buradan çıkacak sonucu bekliyor. Herkes artık mantar yetiştiriciliğine başlamak istiyor" diye konuş.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!