İş dünyasına Endüstri 4.0 anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasına Endüstri 4.0 anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2017 13:15

İş dünyasına Endüstri 4.0 anlatıldı

Haberin Devamı


MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından yürütülmekte olan Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) Projesi kapsamında, yeni sanayi devrimi olarak kabul gören Endüstri 4.0'ı mercek altına almak, bu dönüşümün işletmeler açısından yaratacağı fırsatları ve tehditleri irdelemek adına 'Endüstri 4.0: Yeni Sanayi Devrimi Konferansı' düzenlendi.
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Üyesi ve GM Vira Stratejik Ortaklık Yönetim Kurulu Üyesi Senem Kılıç ile SIEMENS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy'un konuşmacı olarak katıldığı toplantıda yeni sanayi devrimine uyum sağlamanın ipuçları verildi. Konuşmasına Endüstri 4.0'ın tarihçesi ile başlayan SIEMENS Genel Müdür Yardımcısı Ersoy, Endüstri 4.0'a geçiş nedenlerini ise şöyle özetledi:
"Sanayide Batı'nın hakimiyeti son dönemlerde Doğu'ya kaymaya başladı. 2006'da Avrupa'daki 27 ülkenin toplam sanayi üretimi 550'den 2011'de 620'ye çıkıyor. 2006'da 170 olan Çin'deki sanayi üretimi ise 2011'de 580'e çıkınca Batı bir önlem almak için düşünmeye başlıyor. Çin'deki gelişmeleri takip ediyor ve ne yaparsa öne geçebileceğini araştırıyor. Bunun üzerine 3 noktaya ağırlık veriyor. Ürünü pazara çıkarma hızını artırmak, esnek üretim modeli uygulamak ve insanı üretimden çekerek verimliliği artırıp maliyeti azaltmak. Böylece Endüstri 4.0 doğuyor."
Türkiye'nin de Endüstri 4.0'ı benzer tarihlerde konuşmaya başlayarak, önemli adımlar atmaya başladığını belirten Ersoy, "Endüstri 4.0'ı ıskalamayacağımız kesinleşti. Dünyadan 4 -4.5 yıl sonra da olsa bu endüstriye geçeceğimizi tahmin ediyorum" dedi.
Bu geçiş için neler yapılması, şirketlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Ersoy şunları söyledi:
"Şirket içinde aylık, haftalık, günlük raporlamalar yerine yukarıdan aşağı, aşağıdan yukarı, bilgi insan etkileşimi olmadan gerçek zamanlı akmalı. Fabrikanızı dijitalleştirdiniz ama yetmez. Hammadde tedarikçinizden, distribütörünüze kadar temasta olduğunuz tüm kesimlerle süren işlemlerinde de izlenebilirliği önemli. Hem yatay hem dikey dijitalleşme gerekiyor ki bunlar çok büyük teknolojiler değil. Nesnelerin interneti de önemli. Yani, işe yarayan her şey internete bağlı olmalı. 2020'ye kadar işe yarayan 28 milyar nesnenin internete bağlı olacağı öngörülmüştü. Bu rakam bir yıl geçti 40 milyar nesne olarak revize edildi. 5 yıl sonra bir yerlerimize chip takılmaya başlanacak. Yoksa dünyadan kopuk olacaksınız. Dünya ile iletişimde olmasanız da sistemin dışında kalacaksınız."
İş adamlarının bu dönüşüme ayak uydurması için yapması gerekenleri de anlatan Ersoy, şimdiden şirketlerde Endüstri 4.0 departmanları kurulması ve endüstri 4.0 mühendislerinin çalışmaya başlaması gerektiğini söyledi. Endüstri 4.0'a eğitimde de hazırlık yapıldığını bildiren Ersoy, Türkiye'de kod yazılımı eğitiminin 4,5 yaşa kadar indiğini, 3 tane Endüstri 4.0 meslek yüksek okulunun kurulduğunu anlattı.
KALDER İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Kılıç Endüstri 4.0'a nereden başlayıp nasıl ilerlenmesi gerektiği konularına değindi. Endüstri 4.0'ın önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, yeni bir dönemin başladığını ve bu döneme ayak uydurmanın kuralları olduğunu söyledi.
Yapay zekanın yeni dönemde önem kazandığını, Şubat 2016'da Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre yapay zekanın, bugün ABD'de yapılan işlerin yüzde 50'sini, İngiltere'de mesleklerin yüzde 35'ini, Çin'de yüzde 77'sini ve OECD ortalamasına göre yüzde 57'sini insanların elinden alabileceğini kaydetti.

MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!