Geleceğin sinemacılarına sekans ve kamera hareketi anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin sinemacılarına sekans ve kamera hareketi anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 17:10

Geleceğin sinemacılarına sekans ve kamera hareketi anlatıldı

Haberin Devamı

MERSİN’de Forum Alışveriş ve Yaşam Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen 5’nci Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali kapsamında Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Andreas Treske öğrencilerle bir araya gelerek sinemada teknik, zaman, mekan, gerçekliği anlattı.
Atölye çalışması, İletişim Fakültesi Amfisi'nde gerçekleşen ‘Plan, Sekans ve Kamera Hareketi Atölyesi'nde’ Yrd.Doç.Andreas Treske, sinemada teknik, zaman, mekân, gerçeklik gibi kavramları ‘Birdman ve Victoria’ film örnekleri üzerinden anlattı.
2015 Alman yapımı olan Victoria filminin 1 milyon Euro’ya 3 gecelik çekim sonrasında tamamlandığını belirten Treske, filmin 8 günlük bir hazırlık ve prova aşamasından geçtiğini söyledi. Treske Victoria'da el kamerası kullanıldığını ifade eden Treske, "Yönetmen hep oyuncuların arkasında yer aldığı için kamera hareketleri sıkıntılıdır. Kameraman oyuncuların arkasından koşarak gidiyor. Bu nedenle bu tarz filmlerde kameramanın ya da yönetmenin sporcu olması ve iyi nefes alabilmesi gerekiyor" dedi.
Victoria filminin Berlin sokaklarında çekildiğini kaydeden Treske, ışık, netlik, oyunculuğu filmde sıkıntılı bulduğunu kamera hareketlerinden dolayı kameramanın aynı noktada gitmek durumunda kaldığını ancak oyunculuğun hep aynı noktada oynanamadığının dile getirdi.
Film ritminin mekâna ait olduğunu vurgulayan Treske şunları söyledi:
"El kamerası ile çekilen tek planın kullanıldığı bu filmde gerçek zaman ve gerçek mekân kullanılıyor. Film öncesinde kimin ne zaman hangi pozisyonda olacağıyla ilgili genel bir anlaÅŸma yapılıyor. Bu tür filmlerde dezavantaj oyuncuların kontrolü ile ilerlemesi yani oyuncunun belirleyici olması. Birdman filminde bu durumun tersi olarak kamera belirleyicidir. El kamerasında vücut yorulduÄŸu için netlik sorunu yaÅŸanıyor. Mekân ve derinlik kayboluyor. Ancak bu filmde yönetmen dürüst davranıyor ve bize bu dürüstlüğü satıyor."Â
2014 ABD yapımı Birdman filminde ise anlatım, mekânının kullanımı kamera hareketinin yavaş yavaş ve kontrollü olduğunu ifade eden Treske, Victoria'da kamera hareketinin karışık ancak belgesel gibi olduğunu da savundu.

Mustafa ERCAN / MERSIN, (DHA)
ME(AÅž/BK)(27.05.2016),(FOTOÄžRAFLI)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!