Emlakçılar kayıtdışı ile mücadelede kararlı

Güncelleme Tarihi:

Emlakçılar kayıtdışı ile mücadelede kararlı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2018 11:35

Emlakçılar kayıtdışı ile mücadelede kararlı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Nurettin Su, önümüzdeki süreçte önceliği kayıtdışı ile mücadeleye vereceklerini söyledi.
Meslek Komitesi Başkanı Nurettin Su, sektörün gelişimini desteklemek adına bir dizi çalışma yürütüp sektör sorunlarına çözüm üretmek istediklerini söyledi. Su, Resmi Gazete'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile sektöre standartlar getirildiğini belirterek, "Yeni yönetmelikle kayıtsız çalışmanın önüne geçilecek. Ticaret İl Müdürlükleri yetki belgesi bulunmayan firmalara ağır yaptırımlar uygulayacak. Komite olarak kayıtdışı çalışan sektör temsilcilerinin tespiti noktasında titiz bir çalışma yürütüp Ticaret İl Müdürlüklerine destek olmayı planlıyoruz" dedi.
Su, hükümet tarafından sektör adına bir takım adımlar atılmasını memnuniyetle takip ettiklerini ancak bazı eksikler bulunduğunu ve bu eksiklerin giderilmesi mücadelesi vereceklerini de söyledi. Öncelikli sorun olarak emlak sektöründe faaliyet gösteren firmaların KOBİ olarak kabul edilmemesini gösteren Su, "Sigorta firmaları KOBİ kabul edildiği için KOSGEB destekleri de dahil olmak üzere KOBİ’lere sağlanan bir çok destekten faydalanabiliyor. Oysa biz yararlanamıyoruz. KOBİ olarak kabul edilmemiz adına çalışacağız" diye konuştu.
Yönetmelikle komisyonlardaki tarifelerde değişikliğe gidildiğini de bildiren Su, şunları söyledi:
"Geçmişte, işlemin tamamlanmasıyla emlakçı yüzde 3 alıcı ve yüzde 3 de satıcıdan komisyon alırdı. Yeni düzenlemede bu oran alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer komisyona indirildi. Zaten hiçbir zaman uygulamada yüzde 3 olmaz, mutlaka indirim talep edilirdi. Şimdi bu yüzde 2 üzerinden feragat etmemiz gerekecek. Sektörde zaten ciddi bir kriz var ve konut kredi faiz oranları çok yüksek. O zaman piyasanın hareketlenip sektörün canlanması adına yasa çerçevesinde ekim ayı sonuna kadar yüzde 2’den 1,5’a indirilen tapu harçları, Ekim ayından sonra da kalıcı olarak yüzde 1,5’tan devam etsin görüşündeyiz."
Yurtdışında yaşayan Türklere tanıtımın tam zamanı olduğuna da kaydeden Su, sözlerini şöyle tamamladı:
"Avrupalılar Mersin’deki konutlara ciddi bir talep gösteriyor. Döviz kurlarının yükselip Türkiye’den ev satın almanın cazip hale geldiği bir dönemde özellikle Türklerin yoğun yaşadığı Avrupa ülkelerine tanıtımı artırmayı planlıyoruz. Yeni dönemde sektörün sorunlarına eğilme yanında özellikle döviz kurlarının yükseldiği bu dönemde ticareti canlandırmak adına yurtdışında yaşayan Türklere yöneleceğiz. Çünkü emekliliği yaklaşan ve geri dönmek isteyen kişilerin döviz kurlarının da kendilerine cazip gelmesi nedeni ile ev alma taraftarıdır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!