Dr.Çakır: Obezite çocukları tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Dr.Çakır: Obezite çocukları tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 14:24

Dr.Çakır: Obezite çocukları tehdit ediyor

Haberin Devamı

MERSİN Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doktor Meltem Didem Çakır, çocuklarda obezitenin, son yılların en çok dikkat çeken sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Dr. Meltem Didem Çakır, obezitenin, vücutta yağ dokusunun artması ile ortaya çıktığını belirterek şu bilgileri aktardı:
"Obezitede sorun, enerji alımı ile tüketimi arasındaki dengesizliktir. Obezite hormonal bozukluklara bağlı olarak görülebilir. Ancak obez çocukların çoğunda şişmanlığa neden olacak hormonal bozukluk saptanmaz. Obezite, çoğunlukla aşırı yemek yemeye bağlıdır ve ekzojen obezite olarak tanımlanır. Bu çocukların boyları da yaşıtlarına göre uzundur. Boy kısalığı ile birlikte olan obezitede mutlaka hormonal nedenler araştırılmalıdır."
Obizetinin çocuklarda şeker hastalığına neden olduğu uyarısında bulunan Çakır, şöyle devam etti:
"Obezlerde insulin salgısında aşırı artma yaşanır. Bu durum erişkin tip şeker hastalığının çocuklarda da ortaya çıkmasına neden olur. Ailede şeker hastalığı varsa olasılık daha da artar. Yüksek tansiyon, karaciğerde yağlanma, solunum problemleri ortaya çıkabilir. Obez çocuklarda ergenlik, normalden erken gelişebilir. Kemik olgunlaşma düzeyi yaşıtlarına göre ileridir ve büyüme erken tamamlanır. Şişman kız çocuklarında kıllanma ve adet düzensizliği görülebilir. Ağırlık artışına bağlı olarak eklemlere aşırı yük binmesi sonucu ortopedik sorunlar görülebilir."
Çakır, obezitenin nedenleri konusunda ise şu açıklamaları yaptı: "Anne ve babanın ikisi birden şişman ise çocukta obezite ihtimali yüzde 80, biri şişman ise yüzde 40'dır. Günümüzde dışarıda oyun yerine evde televizyon ve bilgisayar karşısında geçen zaman giderek artmaktadır. Bu esnada hem aktivite azalmakta hem de besin tüketimi artmaktadır. Okula yürüyerek gitmek yerine servislerin gelmesi, merdiven yerine asansör kullanma, sınavlar çocukları daha durağan hale getirmiştir. Öğün atlayarak 1-2 öğün olarak yemek yeme, hazır gıdalarla beslenme, yüksek kalorili, karbohidrat ve yağdan zengin gıdalar, kilo alma riskini artırmaktadır. Tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler de obeziteye neden olabilir."

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!