Baro Başkanı Er: CMK ücretlerinin düşük olması, adil yargılama ilkesini zedeler

Güncelleme Tarihi:

Baro Başkanı Er: CMK ücretlerinin düşük olması, adil yargılama ilkesini zedeler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2018 17:28

Baro Başkanı Er: CMK ücretlerinin düşük olması, adil yargılama ilkesini zedeler

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN Baro Başkanı Ali Er, CMK’da görev alan avukatlara ödenen ücretin düşük olduğunu, avukatlık mesleğinin onuruna yakışır düzeyde artırılması için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu söyledi.
Baro Başkanı Er, CMK’da görev alan avukatlara ödenen ücretlerin, verilen emeği karşılamadığını belirterek, "Yargının en temel ve en önemli kurucu unsuru olan avukatlarımız, her türlü hukuksal sorun ve uyuşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesinde, hukuk kurallarının tam olarak uygulanması ve hak arama özgürlüğünde önemli rol üstlenmektedirler. CMK görevi alan meslektaşlarımıza ödenen ücretler yıllardan beri düşük seviyelerde devam etmektedir. CMK ücretlerinin düşüklüğü güçlü ve bağımsız savunmaya hizmet etmeyi ve adil yargılama ilkesini de zedelemektedir" dedi.
CMK tarifesinin düşük olması ile birlikte, yüksek oranlarda KDV ve stopaj kesintisi yapılmasını ifade eden Er, "Müdafi görevini üstlenen avukatlarımız, bu görevleri süresince, karakol ve savcılıkta hazır bulunmakta, nöbetçi mahkemelerde duruşmaya katılmakta, devamında bu duruşmaları sonuna kadar takip ekmekte, tüm yol giderlerine de katlanmaktadır. Kısacası, ücretin düşüklüğü, makbuz kesilmesi neticesinde vergi tahakkuk etmesine rağmen, CMK ücretlerinin geç ödenmesi, yüksek KDV ve stopaj oranları, yol giderleri bu hizmetin yapılmasını daha da güçleştirmektedir. Kamu hizmeti görevi olan CMK görevlendirmelerinden KDV alınmamalıdır. Bu şekilde zorunlu müdafilik veren meslektaşlarımızın aldığı ücret yok olmakta ve verdiği hizmet de angaryaya dönüşmektedir. Avukatlık mesleğini ifa ederken meslektaşlarımızın üzerlerine aldığı ağır sorumluluklar karşısında, aldıkları ücretlerin de hukuka ve hakkaniyete aykırı olmaması gerekir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!