AKİB, Türkiye tatlı bisküvi ve gofret ihracatında zirvede

Güncelleme Tarihi:

AKİB, Türkiye tatlı bisküvi ve gofret ihracatında zirvede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2017 14:39

AKİB, Türkiye tatlı bisküvi ve gofret ihracatında zirvede

Haberin Devamı

AKDENİZ Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılının ilk 7 aylık döneminde 54 bin tonluk tatlı bisküvi ve gofret ihracatı gerçekleştiren AKİB üyelerinin Türkiye tatlı bisküvi ve gofret sektörü ihracatında zirveye oturduğunu söyledi.
Mahmut Arslan, birliğin 2017 yılının ilk 7 ayında, tatlı bisküvi ve gofretlerin, kırmızı mercimek ve ay çiçek tohumu yağından sonra değer bazında en fazla ihraç edilen 3’ncü ürün olduğunu belirtti. Arslan, bu üç ürünün birliğin toplam ihracatının yüzde 41'ini oluşturduğunun ifade ederek, 2017 yılının ilk 7 ayında tatlı bisküvi ve gofret sektöründe Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 34'ünü, AKİB’in sektör ihracatının ise yüzde 91'ini gerçekleştiren Karaman’ın, tatlı bisküvi ve gofret sektörü ihracatının da merkezi olduğunu dile getirdi.
Türkiye bisküvi üretiminde Karaman’ın özel bir öneminin bulunduğunu kaydeden Arslan, Karaman’ın bugün dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştiren ve tahıla dayalı ürünler içinde en fazla katma değer yaratan bisküvi sektöründe büyük bir sanayiye ev sahipliği yapmakta olan il konumunda bulunduğunu vurguladı.
Türkiye’nin dünya ülkeleriyle büyük bir rekabet halinde bulunduğuna dikkat çeken Arslan, dünya bisküvi ve gofret sektörü ticaretinin 2016 yılında 22 milyar dolar değerinde 7,4 milyon tonluk ithalat ve ihracat hacmine ulaştığını söyledi.
Başta Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere dünya bisküvi üretiminde önemli bir güce sahip olan AB ülkelerinin, tatlı bisküvi ve gofret sektörü ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini hatırlatan Arslan, Türkiye’nin 2016 yılında 558 milyon dolar değerinde 256 bin ton tatlı bisküvi ve gofret ihracatı gerçekleştirerek, tatlı bisküvi ve gofret sektöründe miktar bazında en fazla ihracat yapan 3’ncü ülke konumuna ulaştığını sözlerine ekledi.

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!