AKİB nisan ayı ihracatı 884 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

AKİB nisan ayı ihracatı 884 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2018 10:09

AKİB nisan ayı ihracatı 884 milyon dolar

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) -  MERSİN'de genel merkezi bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, AKİB olarak Nisan ayında 884 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Yaş meyve sebze ihracatının yüzde 26, tekstil ve hammaddeleri ihracatının yüzde 10, su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının ise yüzde 6 oranında artış gösterdiğini kaydeden Ateş, 2017 yılı başından bu yana sürekli artış gösteren AKİB ihracatının şubat, mart ve nisan ayında global pazarlardaki zorluklardan dolayı gerilediğini söyledi.
Son üç aydır yaşanan bu duraksamayı ilerledikleri yolda küçük bir mola olarak gördüklerini belirten Ateş, "Mevcut pazarlarda rekabet edebilir duruma gelmek, yeni pazarlara yelken açmak, piyasalarda oluşan etkileri en kısa sürede görerek gerekli önlemleri alabilmek, ihracatçımızın sorunlarını çözmek için girişimlerde bulunmak gibi ihracatımızın artırılmasına yönelik faaliyetlerin içerisinde olacağız. Nisan ayı rakamlarının 986 milyon dolardan 884 milyon dolara gerilediği, geçen sene nisan ayına oranla yüzde10 oranında bir düşüş olduğu görülmektedir. 2017 ve 2018'i ilk 4 ay olarak değerlendirdiğimizde ise, ihracatımızın 2018 yılı ilk 4 ayında yüzde 8 oranında azalarak 3 milyar 914 milyon dolara gerilediği gözlenmektedir" dedi.
Nisan ayında AKİB ihracatındaki düşüşün en etkin nedeninin yüzde 33'lük kimya sektörü ihracatı düşüşü olduğunun altını çizen Ateş, "Yaş meyve sebze sektörünün yüzde 26 artış oranı ile AKİB ihracatının düşüş şiddeti azaldı. Nisan ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Mısır, Almanya ve Suriye oldu. 884 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6'ncı büyük genel sekreterlik konumundayız. Türkiye, ihracatının yüzde 6,5'lik kısmını AKİB kanalıyla yaptı. Türkiye geneli ihracatı AKİB'in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendirdiğimizde, en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay 10, Adana 11., Kayseri 12, Mersin 14 ve Karaman 32'nci sırada" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!