Midyat'ta Süryaniler, Meryem Ana'yı ayinle andı

Güncelleme Tarihi:

Midyatta Süryaniler, Meryem Anayı ayinle andı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2017 12:14

Midyat'ta Süryaniler, Meryem Ana'yı ayinle andı

Haberin Devamı

Mehmet Halis İŞ/MİDYAT (Mardin), (DHA) - MARDİN'in Midyat İlçesi'ne bağlı Anıtlı Köyü'ndeki Meryem Ana Kilisesi’nde, Avrupa'nın birçok ülkesinden gelen Süryaniler'in katılımıyla, Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü için anma ayini düzenlendi.
Süryaniler açısından kutsal sayılan Meryem Ana’nın ölüm yıl dönümü nedeniyle Midyat’ın Anıtlı Köyü'ndeki Meryem Ana Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Süryaniler arasında manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlanan Şahro olarak bilenen gece ibadeti bayramı adı altında yapılan Meryem Ana’yı anma gününe, Almanya, Belçika, İsveç, İsviçre, Avusturya, Hollanda’nın yanısıra Midyat ve bağlı köylerinde yaşayan Süryaniler katıldı.
Miladi takvime göre Meryem Ana'ın ölüm günü 15 Ağustos olarak bilinirken, Midyat'ta Meryem Ana için yapılan anma ayininde Süryaniler, Papaz Gabriel Aktaş'ın yönettiği ayine katıldı. İncil okunmasıyla başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla devam etti. Ayine katılanlar, Meryem Ana’dan kendileri için oğlu İsa Mesih’ten duacı olmasını isteyip, ayin esnasında yakılan tütsüler de çevreye güzel kokular saldı. Ayine katılanlara Meryem Ana Kilisesi tarafından hazırlanan yemek ikram edilirken, Süryaniler gece boyunca ibadetlerini sürdü. Gece boyunca yapılan ayinde, bu sabah saatlerinde Papaz Gabriel Aktaş’ın önderliğinde tekrar bir araya gelen Süryaniler 'Kıddas' ismini verdikleri son ayinle Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü anma törenini bitirdi. Meryem Ana'ın ölümü nedeniyle 5 gün boyunca oruç tutan Süryaniler, bu süre zarfında hayvansal hiçbir gıdayı yemeyip oruç tutarak geçirdi. Anma törenin sona ermesiyle, oruçlular yenilmeyen hayvansal gıdaların da öğle yemeğinde verilen etli bir yemek ikram edildi.
Papaz Gabriel Aktaş, 2 bin yıldır bu geleneğin devam ettirildiğini belirterek, "Bu bölgemizde Meryem Ana adıyla ilk yapılan kilisenin bu olduğunu düşünüyoruz. Şunu söyleyebiliriz, 2 bin yıldır, o tarihten hesap ediyoruz. Tarihte ve kitaplarımızda görüyoruz ilk zamanlardan da bu Şahro bayramı yapılıyor. Bizlerde, Mesih’in annesi olduğu için, bu dünyadan intikal etti, ölüm gününde onu anıyoruz" dedi.
Almanya’dan Midyat’taki anma etkinliğine katılan Süryani Sami Rabo ise “Bugünü kutlamak için, bugün bizim için çok mukaddestir. Avrupa’da anma Şahro günlerimiz bu şekilde geçmiyor. Burası Meryem Ana'mızın adını taşıyan kisedir. Mesih inancı yeryüzüne indiği tarihten bugüne kadar Mesih’in annesi Meryem Ana adıyla burası yapıldı. Bundan dolayı anma Şahro burada yapıyoruz. Ben de bu sene burada olmak istedim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!