Üzümün hasat sezonunda pazar endişesi

Güncelleme Tarihi:

Üzümün hasat sezonunda pazar endişesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 16:04

Üzümün hasat sezonunda pazar endişesi

Haberin Devamı

MANİSA'nın Salihli İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Emin Yüksel, üzüm üreticilerinin bu sezon üretilen 250 bin ton yaş üzümü nereye pazarlayacakları konusunda endişeli olduklarını söyledi.
Rusya ile yaşanan uçak krizi, Almanya ile yaşanan Ermeni meselesi, güneydeki komşu ülkelerde yaşanan iç savaşların tarım ürünleri ihracatına büyük darbe vurduğunu belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Emin Yüksel, çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye'nin önde gelen üretim bölgesi olan Salihli'de çiftçi ve tüccarların pazar endişesi yaşadıklarını savundu. Yaş üzümde en büyük alıcılardan biri olan Rusya'da pazarın açılmaması halinde fiyatların dip yapması ve ürünün elde kalma riski bulunduğunu öne süren Yüksel, "Bölgemizde beklenmekte olan 250 bin ton yaş üzümün nereye satılacağı telaşı şimdiden üreticiyi sardı. Önümüzdeki günlerde hasadına başlanacak olan erkenci üzüm ve ağustos başı itibarıyla Sultaniye yaş üzüm üretimini büyük bir tehlike bekliyor. Geçtiğimiz sezon kuru üzümde yaşanan yüzde 50 fiyat düşüşü zaten çiftçimizin gelirini yarı yarıya azaltmışken, bu sezon için de umutlu bir tablo görünmemektedir" dedi.
Narenciye ihracatına ton başına 80-100 dolar arası teşvik verilirken, yaş üzüme geçtiğimiz yıl ton başına verilen 50 dolar ihracat desteğinin bu sene 100 dolara çıkartılmasını istediklerini belirten Emin Yüksel, destek miktarının erken açıklanmasının ihracatçının elini güçlendireceğini kaydetti. Hükümet yetkililerinin ve bölge milletvekillerinin bu soruna bir an önce çare bulması gerektiğini ifade eden Yüksel, "Önümüzdeki günlerde başlayacak olan yaş üzüm sezonunda geçen yıla göre rekoltede yüzde 30 artış olması bekleniyor. Rusya ile sorunların aşılması halinde yaş üzüm ihracatının 180 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl Rusya'ya yaş üzüm ihracatı 105 bin ton olarak gerçekleşti. Geri kalan 75 bin ton üzüm ise diğer Avrupa ülkelerine ihraç edildi" diye konuştu.

SALİHLİ (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAF

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!